Društvo i ekonomija

Direktno.rs

05. 12. 2022. 06:00 106

Vlast pokušava da nametne Slavenka Terzića za predsednika SANU!

Kako saznajemo, čovek koji je Vojislavu Šešelju obezbedio sertifikat SANU da je Srbin, svedok Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom i bivši ambasador u Moskvi na predlog Srpske napredne stranke, najozbiljniji je kandidat vlasti za novog predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti! Najavom da se neće ponovo kandidovati za mesto predsednika, Vladimir S. Kostić se nedavno na proslavi Dana Srpske akademije nauke i umetnosti oprostio od dužnosti predsednika SANU. To je bio signal za vlast da krene akciju i da pokuša da postavljanjem svog čoveka na čelu SANU i ovu nacionalnu instituciju stavi pod potpunu kontrolu. Po svemu sudeći, izbor vlasti je akademik Slavenko Terzić.

Za razliku od odlazećeg predsednika, Terzić je izrazito antizapadno i proruski orijentisan i njegov eventualni dolazak na čelo SANU imao bi jasne implikacije.

Rođen je u selu Pandulica kod Pljevalja u Crnoj Gori, radio je kao profesor istorije u školama u Alibunaru i Kovačici, bio je predsednik Srpske književne zadruge, direktor Istorijskog instituta SANU. "Istorija je nauka bez gneva i pristrasnosti, ali je i istoričar živ čovek", rekao je Terzić gostujući 2008. na TV Košava kada ga je voditeljka Ivana Žigon zamolila da iz istorije odnosa Srbije i Rusije posebno izdvoji primere ljubavi dva naroda.

Tada je rekao i da je "Rusija jedina velika sila koja je dosledno podržavala borbu Srba za oslobođenje i ujedinjenje". Kao svedok na suđenju Slobodanu Miloševiću, Terzić je rekao, ne samo u istorijskom kontekstu, da "albanski politički lideri pod uticajem velikih sila, uglavnom, imaju ambiciju da stvore veliku albansku državu i time ugrožavaju, praktično, sve susedne države i narode", i da za to ima bezbroj dokaza.

Na skupu podrške Vojislavu Šešelju "Šest godina haške tamnice" 2009. Terzić je rekao da je "obustavljanje procesa i puštanje (Šešelja) na slobodu jedini pravi izlaz iz haškog bespuća". Citirao je tom prilikom i navode da su ideju za osnivanje Tribunala dali Klaus Kinkel i Madlen Olbrajt. Legendarna je priča kako je SANU, baš preko Terzića, Šešelju krajem 90-ih dodelila sertifikat da je Srbin. To je vođi SRS bilo potrebno da "zlobnicima", koji su insinuirali da je Hrvat, začepi usta.

Još 2001, pet godina pre nego što će se razdvojiti Crna Gora i Srbija, Terzić zaključuje da "umesto one po hrabrosti, junaštvu, obilićevskom duhu i viteštvu prepoznatljive Crne Gore... niču Montenegrini, Dukljani i Crveni Hrvati", čiji obrazovni i ukupni društveni program piše Džordž Soroš.

Procedura za izbor predsednika SANU nije baš tako jednostavna kao za imenovanje nekog ministra ili partijskog direktora nekog javnog preduzeća gde partijska mašinerija izglasa svaki predlog vladajuće stranke, jer značaj broj akademika ima i lični i profesionalni kredibilet i zasigurno se veliki broj njih neće složiti da na čelo ove nacionalne institicije dođe čovek izrazito proruske i antizapadne orijentacije.

Čini se da će za izbor Terzića vlastima biti potrebno mnogo ubeđivanja i lobiranja da bi uspeli da nametnu jedno ovakvo kadrovsko rešenje. Da li će uspeti u svojoj nameri saznaćemo uskoro, a nema sumnje da bi izbor Terzića značio delimičan ili potpuni otklon SANU od zapada i zapadne civilizacije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 106

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati