Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 12. 2022. 14:38 1

"Omogućiti ženama čiji su supružnici preminuli da koriste embrione"

- U Srbiji trenutno sedam žena ne mogu da se ostvare kao majke i dobiju dete jer su im supružnici preminuli, a sve zbog surovosti državne administracije i tumačenje Zakona o biomedicinski potpomogutnoj oplodnji na štetu žena i deteta, zbog čega ne mogu da iskoriste sačuvane embrione - istakao je Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret i narodni poslanik na konferenciji za štampu u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Njegovo saopštenje prenosimo u celosti:

- To je broj žena koji za koje se zna, a postoji mogućnost da ih je znatno više. Državne birokrate, na žalost i prva žena koja vodi Ministarstvo zdravlja, tvrde da im ne može biti data mogućnost da rode dete iz embriona, je im suprug nije živ, te ne može da da saglasnost za to. Takav stav je paradoksalan, iz prostog razloga što je njihova "saglasnost" sadržana u volji prilikom davanja sperme i oplodnje jajne ćelije žene. Javnosti je već postala poznata priča Tijane Prizrenac, koja tri godine vodi bitku sa državom od koje očekuje da joj odobri korišćenje embriona, koji je zamrznut pre iznenadne smrti njenog supruga 2019. godine. Učiniću sve da Tijana i ostale žene sa istim ili sličnim problemom dobiju mogućnost da budu majke dece čiji su začeci sada u epruveti i "čekaju" da budu "oslobođena". Embrion je zametak, oplođena jajna ćelija, na osnovu kog nakon osme nedelje nastaje fetus. Embrion nije spermatozoid ili sama jajna ćelija, već oplođena jajna ćelija.

Nije tačno da zakon ne dozvoljava da te žene postaju majke, koristeći zamrznuti embrion, ali je tačno da je zakon u pojedinim delovima protivrečan, ali ga niko, posebno izvršna vlast ne sme koristiti na štetu žene i budućeg deteta. Prava žene i budućeg deta čine osnovna načela tog zakona, pa se tako u  članu 6. pod naslovom "zaštita ljudskog bića" navodi da se to načelo ostvaruje sprovođenjem biomedicinske potpomogutne oplodnje (BMPO) "uz zaštitu ljudskih bića i celovitosti embriona". Pitam kako je moguće sačuvati celovitost embriona, kada je majka dala jajnu ćeliju, ako joj se ne dozvoljava da koristi spermatozoid, koji je deo embriona. Veoma važno je i načelo "zaštite prava deteta i lica povezanih sa BMPO", prema kome se BMPO "ostvaruje na taj način što zdravlje, dobrobit i zaštita prava deteta, kao i prava drugih lica povezanih sa postupkom BMPO predstavljaju prvenstvo prilikom donošenja odluke za svaki postupak BMPO, a posebno za ženu koja se podvrgava BMPO, odnosno za dete koje će se na osnovu tog postupka roditi." Iz ovoga je jasno šta je duh zakona. Zabrana da se u postupku BMPO upotrebljava reproduktivne ćelije, odnosno embriona, davalaca koji nisu živi ne odnosi se, po mom ubeđenju, na bračne drugove već na "davaoce", odnosno treća lica, koja su eventualno dala svoj genetski material. Ova situacija može da se reši na tri načina: primenom duha zakona u korist roditelja i dece od strane izvršne vlasti, autentičnim tumačenjem koje bi dala Skuptina Srbije, kao i izmenom zakona, ako postoji ubeđenje vlasti da ovaj zakon ne daje mogućnost ženama da se u ovakvim i sličnim situacijama ostvare kao majke. Plaši saznanje da smo, na  žalost, bili svedoci da su se delovi ovog zakona 2017. godine pisali samo za povlašćene pojedince. Posebno odredbe iz člana 25. ovog zakona" - dodao je Veselinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati