Društvo i ekonomija

Direktno.rs

27. 11. 2022. 13:17 11

Sa 3 vesti pred Skupštinu: Inflacija divlja i jede sve, raspad energetskog sistema i enormno zaduživanje

U novom Budžetu Srbije za 2023. godinu o kojem će za nekoliko dana poslanici početi raspravu u Narodnoj skupštini, tri informacije su ključne za građane: inflacija koja nastavlja da divlja i jede sve, posledice raspada energetskog sistema zbog neodgovornog upravljanja koje će i dalje plaćati građani i nastavak enormnog zaduživanja zbog toga što je državna kasa prazna - izjavio je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić.

Govoreći o inflaciji, koja je i u 2023. projektovana na 11,1%, on je objasnio da to znači da će u ove dve godine sve poskupeti u proseku preko 25%, zbog čega najavljena povećanja plata i penzija neće moći da pokriju rast troškova života. Uz sve to, kazao je Nikezić, energetski sistem se potpuno raspao zbog nestručnog upravljanja, zbog čega će svako domaćinstvo u Srbiji, posle ovogodišnjeg računa od 750 evra, dobiti račun za još dodatnih 500 evra kako bi se pokrila šteta nestručnog rukovodstva u energetskom sektoru, opet preko leđa građana.

- Da stvar bude gora, državna kasa je toliko ispražnjena da će vlast nastaviti prekomerno zaduživanje i u 2023. će zadužiti Srbiju za 919 milijardi dinara ili 7,8 milijardi evra, što najbolje ilustruje činjenica da će u narednoj godini sva socijalna davanja države za decu, porodilje, učenike, studente, raseljene, siromašne, borce i invalide, za sve zajedno će se izdvojititi 147 milijardi dinara - jednako koliko će platiti samo za kamate na postojeće zaduženje - zaključio je Nikezić i dodao:

- Zbog katastrofalnog stanja u državnoj kasi, važan nam je svaki dinar i zato Stranka slobode i pravde već 6 meseci predlaže uvođenje poreza na ekstraprofit za privredne grane koje u uslovima krize nezasluženo ostvaruju enormnu dobit.

Generalni sekretar Stranke slobode i pravde Peđa Mitrović objasnio je da bi ovom merom uvođenja poreza na ekstraprofit koju SSP predlaže uoči usvajanja novog budžeta sa setom poreskih zakona, budžet Srbije u 2023. prihodovao preko milijardu evra poreskih prihoda, te da bi ova budžetska injekcija bila veoma značajna za stabilnost javnih finansija:

- Predloženim porezom na ekstra dobit bile bi obuhvaćene sve kompanije iz sektora ekpsloatacije sirove nafte i prirodnog gasa, proizvodnje naftnih derivata, maloprodaje i veleprodaje čvstim, tečnim i gasovitim gorivima, kao i iz sektora eksploatacije ruda metala. Kriterijum za oporezivanje je da su u 2022. godini ostvarile dobit veću od 100.000.000 dinara, i da je ta dobit za 25% veća u odnosu na prosečnu dobit u prethodnih pet godina. Predloženi porez na ekstraprofit bi pre svega obuhvatio NIS i Zijin, koji će zbog šokova na svetskim tržištima ostvariti ove godine zbirnu dobit od preko dve milijarde evra, što će predstavljati povećanje od preko pet puta u odnosu na dobit iz 2021. godinu - objasnio je Peđa Mitrović.

On je najavio da će narodni poslanici Stranke slobode i pravde uputiti u zakonsku proceduru predlog da se ove kompanije oporezuju stopom od 15% na prirast dobiti od 25% u odnosu na petogodišnji prosek, odnosno stopom poreza od 50% na prirast poslovne dobiti iznad 25% u odnosu na petogodišnji prosek.

Mitrović je naveo i da su gotovo sve zemlje Evrope i Evropske unije uvele ovakav porez na ekstraprofit ili su u finalnim fazama njegovog uvođenja, pa čak i Francuska, Nemačka i Austrija, koje su pre izvesnog vremena bile decidne u tome da neće uvoditi slične namete, sada su već uveliko zakoračile u procedure njegovog uvođenja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Da odigramo jednu partijicu?

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati