Društvo i ekonomija

Direktno.rs

24. 11. 2022. 09:46 2

Prosvetari i sindikati izigrani novim Posebnim kolektivnim ugovorom

Novi posebni kolektivni ugovor za osnovne, srednje škole i domove učenika, koji je pre nekoliko dana stupio na snagu, loš položaj prosvetnih radnika i njihovih sindikata učinio je samo još gorim - navodi se u saopštenju Demokratske stranke koje prenosimo u celosti.

- Vlast ističe kao najveću dobit zaposlenih u obrazovanju jubilarnu nagradu i za 40 godina radnog staža, ali sa ovim platama i uz ove uslove rada, ko će uopšte i moći da radi toliko dugo u školi? Sa druge strane, Vlada je po novom PKU obavezna da pregovara sa predstavnicima zaposlenima u obrazovanju, ali ako se dogovor ne postigne - Vlada može kako hoće. Bez ikakvih posledica! Takođe, PKU ne obavezuje Vladu na bilo kakvo usklađivanje zarada, pa se bojim da će plate u obrazovanju i dalje da realno padaju sve do nivoa socijalne pomoći - istakao je Milan Jevtić, nastavnik istorije i član Resornog odbora za obrazovanje Demokratske stranke i dodao:

- A kada je reč o neplaćenom odsustvu, iako je taksativno navedeno kada može da se odobri, samo odobrenje ostaje diskreciono pravo poslodavca, koji onda može da odlučuje i na osnovu podobnosti zaposlenog. Dakle, novi PKU je za prosvetne radnike nepovoljniji u odnosu na prethodni, a neuporedivo lošiji od PKU koji imaju zaposleni u zdravstvu ili u pravosuđu. Ovim je potvrđeno još jednom da je za ovu vlast obrazovanje - poslednja rupa na svirali - zaključio je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati