Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

20. 11. 2022. 07:01 3

Igre prestola u Zastava oružju i Кrušiku

Iako je rok za izbor novog direktora fabrike u Кragujevcu već istekao, deo zaposlenih uveren je da konačnu odluku o tome neće doneti novi ministar odbrane, već najveći privatni trgovac oružjem na Balkanu. Uprkos protivljenju svih reprezentativnih sindikata, velike su šanse da će dosadašnja v. d. direktora nastaviti da komanduje Кrušikom, iako je 1.000 ljudi već ostalo bez posla, a još 500 strahuje od otkaza.

Dugogodišnja proizvodna, organizaciona i finansijska agonija u vodećim državnim fabrikama namenske industrije, Zastava oružju iz Кragujevca, Кrušiku iz Valjeva, Slobodi iz Čačka i „Milanu Blagojeviću“ iz Lučana, ne jenjava. Naprotiv, provalija je sve dublja, a učestale su i nesreće za koje, po pravilu, niko ne snosi odgovornost, pa se još ne zna ko je odgovoran za eksplozije u Slobodi u junu 2021, privatnoj firmi Edepro u beogradskom naselju Leštane u novembru iste godine, a do danas nije završeno ni suđenje osumnjičenima za eksploziju i pogibiju dvojice radnika fabrike „Milan Blagojević“ u junu 2017. Upućeni u stanje u namenskoj industriji osnovano sumnjaju da su sve te nesreće uzrokovane javašlukom odgovornih u preduzećima čiji su pogoni leteli u vazduh.Neodgovornost i nestručnost navode i kao glavne uzroke proizvodnog i finansijskog propadanja, pre svega dva najstarija i najznačajnija preduzeća, Zastava oružja i Кrušika, koja imaju ključni, strateški značaj i za bezbednost države, a sada su oba bukvalno na ivici opstanka. Osim nevesele sudbine, povezuje ih i Mladen Petković, kadar SNS-a, koji je bio direktor Кrušika do 2018, a Zastave u poslednje četiri godine. Deo radnika u obe firme upiru prst u njega i tvrde da ih je sumnjivim aranžmanima sa Slobodanom Tešićem, firmom GIM i drugim privatnim trgovcima oružjem, bliskim državnom i vrhu SNS-a doveo do prosjačkog štapa.

Petkoviću, inače, 18. novembra ističe četvorogodišnji mandat i jedan je od sedmorice kandidata koji su se prijavili na septembarski javni konkurs, na osnovu kojeg je novi direktor Zastava oružja trebalo da bude izabran 3. novembra. Umesto toga, konkurs je poništen, jer niko od kandidata, uključujući Petkovića, nije dobio podršku Nadzornog odbora, ili tačnije rečeno Ministarstva odbrane, koje postavlja članove NO u fabrikama namenske industrije. Кragujevačkoj javnosti, međutim, nije promaklo da je pre nego što će konkurs i formalno biti poništen, jedan od pretendenata na Petkovićevo mesto, Đorđe Nestorović, koji je svojevremeno već bio na čelu Zastava oružja, postavio pitanje: „Кo zapravo bira direktore vojnih fabrika, Ministarstvo odbrane i Vlada Srbije, ili Slobodan Tešić?“

Pojedini stručnjaci Zastave, sa kojima je NIN razgovarao, a oni za sebe tvrde da imaju dobre veze sa Ministarstvom odbrane, uvereni su da Petković, uprkos snažnoj podršci Slobodana Tešića, neće dobiti novi direktorski mandat. Da su hteli da ga ostave, ne bi poništavali konkurs na koji se prijavio i predstavio program rada u naredne četiri godine, ističu sagovornici NIN-a. Oni smatraju da podršku neće dobiti ni ostali kandidati iz fabrike, već da će im vlast novog direktora dovesti iz Beograda, kao što je i Petkovića iz Zemuna, gde je bio opštinski službenik, dovela najpre u Кrušik, a potom u Zastava oružje. Naravno, očekuju i da Petkovića neće ostaviti na cedilu i da će, uz pomoć Tešića i Bratislava Gašića, novog ministra policije i doskorašnjeg direktora BIA, za poslove odrađene u Кrušiku i Zastavi biti nagrađen uhlebljem u nekom od brojnih ministarstava Vlade Srbije.Deo zaposlenih, pak, nije siguran da Petković definitivno odlazi iz Кragujevca. Oni ne isključuju mogućnost da je u toku manevar kojim novi ministar odbrane Miloš Vučević želi da demonstrira svoj autoritet, tako što će, navodno, nakon što se upozna sa situacijom u fabrici, on doneti odluku o novom direktoru.

A kakva je situacija u Zastava oružju ilustrativno pokazuje činjenica da je toj fabrici prezaduženi Кragujevac, odlukom gradske Skupštine, početkom meseca oprostio dug od oko 22 miliona evra ili 2,6 milijardi dinara, od čega 1,1 milijardu Zastava duguje Кragujevcu, a 1,5 milijardi dinara državi. Ovu konverziju formalno je predložilo Gradsko veće Кragujevca, ali uz obrazloženje da se time zapravo samo sprovodi u delo Zaključak Vlade Srbije od 25. avgusta ove godine. Vlast je očito shvatila da od posrnule Zastave nikada neće moći da naplati ogromna potraživanja, koja su davno dospela za naplatu, pa ih je jednostavno pretvorila u vlasnički ulog. Time će se kragujevački oružari osloboditi dela dugova, zbog kojih preduzeće već odavno trese dužnička kriza. Ovom „operacijom“, naime, u kapital je konvertovana glavnica duga od 2,6 milijardi dinara - ali su istovremeno, po odredbama Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme iz 2018, otpisane sve kamate po osnovu tog duga, a one su u međuvremenu dostigle čak 7,4 milijarde dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati