Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

05. 11. 2022. 08:45 30

Režimski tabloidi: Vulinov načelnik UKP švercuje naftu?!

U Srbiji svaka promena ministra unutrašnjih poslova, sve i kada se ne menja vlast, podrazumeva novo mešanje karata. Sudeći prema pojedinim režimsko-tabloidnim napisima, u tom novom deljenju načelnik Uprave kriminalističke policije Bogdan Pušić izvukao je lošu ruku.

Već dva dana Srpski telegraf objavljuje tekstove u kojima Pušića oslovljava sa „prljavi načelnik“ tvrdeći da je odgovoran za šverc nafte i niz drugih krivičnih dela. Nezvanični izvori lista su tvrdili i da je u tužilaštvo, bez preciziranja koje, pristiglo desetine krivičnih prijava protiv Pušića.

Nezvanični sagovornik ovog lista je u vezu sa napadima na Pušića doveo i novog ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, tvrdeći da je on i došao u MUP kako bi „uveo red“, kao i da on planira da „odvoji žito od kukolja“.

Podsetimo, Pušić je u septembru 2013. godine podneo molbu za razrešenje nakon medijske kampanje u kojoj je bio optuživan za brojne nezakonite radnje. Do razrešenja, Pušić je bio na poziciji zamenika načelnika UKP-a i rukovodio radnom grupom koja je istraživala 24 sporne privatizacije. Krajem 2020. godine, nedugo nakon što je na čelo ministarstva došao Aleksandar Vulin, Pušić je postavljen za načelnika UKP-a.

Pet dana nakon Vulinovog odlaska, Srpski telegraf optužuje Pušića da sa saradnicima švercuje velike količine nafte, ali i da se istražuje njegova uloga u švercu cigareta. Protiv njega je, prema navodima lista, podneto na desetine krivičnih prijava, a „tužioci su se već bacili na posao“.

Kom tužilaštvu su te prijave podnete nije navedeno, ali to svakako nije Više javno tužilaštvo u Beogradu. Kako su za Danas naveli iz ovog tužilaštva, protiv Pušića je krajem 2014. godine dostavljen izveštaj Direkcije policije koji je tretiran kao krivična prijava.

- Policija je Izveštaj podnela u vezi sa postupanjem Pušića kao rukovodioca radne grupe za ispitivanje spornih privatizacija, u vezi sa predmetom „Sloga Kać“. Nakon izvršenih provera u pravcu utvrđivanja da li je izvršeno krivično delo Zloupotreba službenog položaja, 25. februara 2019. tadašnji postupajući zamenik javog tužioca je zaključio da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti - rečeno je u tužilaštvu.

Bogdan Pušić, imajući u vidu da se radi o aktivnom policijskom službeniku, ne sme da se obraća javnosti bez odobrenja kabineta ministra. Danas je u toku dana zvanično poslao zahtev da mu se odobri razgovor, ali odgovor nije stigao. MUP se povodom optužbi na račun načelnika UKP-a do zaključenja ovog teksta nije javno oglašavao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 30

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati