Društvo i ekonomija

Direktno.rs

04. 11. 2022. 10:41 6

SSP: Zašto Torlak ne proizvodi BCG vakcine nego deca primaju uvozne iz Bugarske?

Stranka slobode i pravde (SSP) zahteva od ministarke zdravlja Danice Grujičić da obavesti javnost da li je Institut za virusologiju "Torlak" obustavio proizvodnju BCG (BSŽ) vakcina protiv tuberkuloze zato što su ga napustili stručnjaci koji se time bave ili postoje tehnološki problemi u proizvodnim pogonima instituta za koga je vlast tvrdila da je jedna od najboljih fabrika za proizvodnju vakcina u Evropi - piše u saooštenju ove stranke.

Dalje se navodi:

Od priča vlasti da će "Torlak" proizvoditi vakcinu Sputnik protiv korona virusa za pola sveta, došli smo do toga da nije u stanju do proizvede BCG (BSŽ) vakcinu protiv tuberkuloze koja je u prometu decenijama.

"Torlak" je godinama unazad BCG (BSŽ) vakcinama snabdevao i Republiku Srpsku i Crnu Goru, a sada je Srbija bila prinudjena da ove vakcine uveze iz Bugarske.

Da podsetimo, čak 600 beba koje su rođene u GAK "Narodni front" umesto BCG (BSŽ) vakcine, prema rečima ministarke zdravlja Danice Grujičić, primile su samo fiziološki rastvor uz neverovatno objašnjenje da je grešku napravila tehničarka u apoteci, koja je pogrešno napisala uputstvo za upotrebu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati