Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

15. 10. 2022. 20:31 2

Onlajn kupuju magnet za skidanje zujalica, pa KRADU po tržnim centrima

Na društvenim mrežama prodaju se magneti za uklanjanje takozvanih zujalica koje garderobu i obuću u prodavnicama štite od krađa, što je zabrinulo trgovce.

Oglas - magneti za skidanje zujalica. U opisu - alat koji služi za skidanje zujalica u buticima. Nekorišćen i zapakovan proizvod, piše RTS.

Kupuju ih vlasnici prodavnica, ali i oni koji bi da do robe dođu bez plaćanja. Da se zujalice u radnjama skidaju i da se tako krade, potvrđuju i trgovci.

- Na dnevnom nivou baš je učestalo i to posebno u tržnim centrima, u Novom Sadu, Beogradu, Nišu - kaže Marija Lazić, menadžerka prodavnice.

Pravila nema, kažu prodavci, ovako kradu i mladi i stariji, dolaze čak i porodično. I kada primete lopove, trgovci su gotovo nemoćni.

- Nemamo pravo niti da ih zadržimo u objektu, nemamo pravo ni da uzmemo njihovu torbu, ni obezbeđenje nema veća ovlašćenja. Jedino što možemo je da pozovemo policiju i da ih zamolimo da ostanu dok ne dođe policija - objašnjava Lazić.

Prodavanje uređaja za skidanje zujalica nije nelegalno. Advokat Tamara Radojčić kaže da zujalice najčešće kupuju maloletnici koji uglavnom čine sitne krađe.

- Predviđen je postupak, novčana kazna ili kazna zatvora do šest meseci. Ali, kako su najčešće maloletnici ispod 14 godina, njima se određuje humanitarni, društveno korisni rad - navodi Radojčić.

Na Fakultetu bezbednosti kažu da trgovci treba da se bave unapređenjem zaštite u maloprodajnim objektima.

- Suština je da ako govorimo o gubicima u maloprodaji, gubici su izuzetno veliki. Te gubitke plaćamo mi kupci, jer maloprodaja zaračunava rizik od ovakvih situacija, dela krađe - ističe profesor Goran J. Mandić sa Fakulteta bezbednosti.

Profesor dodaje da je jedno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo da su gubici zbog ovakvih krađa toliki da se godišnje može napraviti šest novih bolnica, sa kompletnom opremom.

Gubi i država, ali i osiguravajuće kuće. Ipak, najviše trgovci, jer, kako su rekli za RTS, postoje i aplikacije na telefonima pomoću kojih se blokiraju senzomatici, ali i torbe koje ih deaktiviraju i bez skidanja zujalica. Zbog toga se pozivima policije, kada privedu počinioce, redovno odazivaju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati