Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 10. 2022. 09:34 35

Grigorije: Ko je uz Hrista, taj je uz hrabre žene u Beogradu

Nema ništa nečasnije od nasilja nad ženama i decom.Ako želimo da budemo iskreni, a vreme je da budemo – borba protiv nasilja nad ženama je istinska borba za porodicu. Porodica treba da se brani tamo gde je ona prvenstveno ugrožena – a to je najčešće, nažalost, unutar same porodice - ovim rečima započeo je svoje obraćanje vladika Grigorije na Instagramu.

Muškarac koji je u stanju da nemilosrdno povređuje, a kamoli ubije rođeno dete, ne može se nazvati ocem. Muž koji je u stanju da tuče, a kamoli ubije ženu, ne može se nazvati ni mužem ni muškarcem. Svaki normalan muškarac ima obavezu u ovoj borbi stoji uz svoje kćeri, žene, majke, sestre, prijateljice. Svaki drugi postupak je licemeran i ukazuje na izvitopereno poimanje muškosti.

Nema ništa časnije od toga da se stane u zaštitu žene. Ne zato što je žena u bilo čemu slabija od muškarca, jer ona to nije, već zato što žena – delovanjem brojnih socioloških, kulturnih, i religijskih faktora – jeste najčešće žrtva nasilja.
Kao nikad do sada, osećam tugu i poraz što ne mogu da budem uz hrabre žene u Beogradu. One daju nadu da u našem društvu postoji snaga da se izborimo za dostojanstvo sopstvenog života, i pre bilo čega drugog – one su u pravu. Njihov bunt je opravdan i predstavlja vapaj i krik onih koji trpe diskriminaciju i nepravdu.

I ne zaboravimo, Isus Hristos je stao u zaštitu žene kako bi je odbranio od nasilja.

Kada su društvene konvencije nalagale da se krvotočiva žena izopšti – on ju je izlečio (Lk 8, 40–48).

Kada su nalagale da se žena druge religije odbaci, on joj je uslišio molitve i iscelio joj kćer (Mt 15, 21–28).
Kada su religijske konvencije nalagale da se žena uhvaćena u preljubi kamenuje – on je stao ispred gomile spremne da je pogubi (Jn 8, 3–11).

Ko je uz Hrista, taj je uz žene, kada god i kakvom god nasilju da su izložene.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 35

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati