Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 10. 2022. 07:00 21

Miladin Kovačević priznao pad realnih plata!

Direktor republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević u gostovanju na N1, imao je iznenađujući trenutak iskrenosti i priznao je da realne plate padaju odnosno da je galopirajuća inflacija veća od nominalnog rasta plata!

- Pogrešna interpretacija je kada se kaže da plate rastu više nego inflacija. Svako može da interpretira kako hoće, ali ne sme da navodi lažne podatke. Ne bavim se ja interpretacijama, mnogo puta su pogrešne interpretacije  - izjavio je Miladin Kovačević koji je i zamenik predsednika Republičke izborne komisije (RIK).

Ostaje nejasno da li je Miladin Kovačević greškom, zbog pada koncentracije u emisiji uživo konačno rekao istinu ili više neće da šteluje makroekonomske podatke za potrebe aktuelnog režima kao što je radio i u vreme Slobodana Miloševića.Javnost se seća kada je ne tako davno na memorandumu Republičkog zavoda za statisriku napisao "saopštenje" kao reakciju na izjave predsednika SSP Dragana Đilasa i Dušana Nikezića, rekavši da su dobri ekonomski rezultati Srbije izazvali "reakciju i frustraciju redovnih negativaca i narikača iz krugova ekonomskih analitičara".

Kovačević je od 2015. godine, promovisao takozvani "ekonomski bum u Srbiji", predstavljajući neke njegove podatke koji su se kosili sa zdravim razumom. Kako je potpredsednica SSP Marinika Tepić navela na jednoj konferenciji za novinare, "prema njegovim podacima raste BDP, raste zaposlenost, rastu zarade, iako je stvarnost potpuno drugačija, iako građani znaju da sve teže žive, a više od 4.000 ljudi svakog meseca napušta našu državu."

Fiskalni savet se takođe svojevremeno zapitao kako je je moguće da po podacima Miladina Kovačevića navodno raste zaposlenost ako nije praćena rastom proizvodnje i povećanjem priliva novca u budžet po osnovu poreza i doprinosa. Kovačević je godinama imao neke svoje podatke koje je iznosio u javnost i i sve vreme je živeo u nekoj svojoj virtuelnoj, paralelnoj stvarnosti.Sedamdesetogodišnji Kovačević je odavno zreo za penziju, ali je odbijao da se povuče verovatno zato što kao direktor RZS prima 228.000 dinara, kao član Saveta guvernera Narodne banke Srbije 177.000 dinara a iz Republičke izborne komisije prihoduje mesečno 37.000 dinara bez paušala u doba izbora.

Moguće je da mu je sada ipak rečeno da će morati u penziju, pa pokušava bar na kraju karijere da opere svoju profesionalnu savest.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati