Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nedeljnik ]

29. 09. 2022. 09:49 1

Loše je ako politika utiče na odluke akademske zajednice

Bivša rektorka Univeziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je da je loše za akademsku zajednicu ako je politika uticala na kolege koje joj nisu dale podršku za kandidaturu za predsednika Evropske asocijacijacije univerziteta (EUA).

- Zahvaljujem rektorima članovima Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) koji su podržali moju kandidaturu. Njih je bilo osam, a među njima je bio i rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić. Retke su prilike da se za ovakvu funkciju predloži kandidat iz istočnog dela Evrope, a pogotovo iz Srbije - rekla je Popović za Nedeljnik i dodala:

- Kolege koje su mi uskratile podršku najbolje znaju zašto su to učinile, za akademsku zajednicu je loše ako je na njihovu odluku uticala politika - navela je ona i dodala da "ovakvom odlukom KONUS nije osnažio svoju poziciju ni na domaćem ni na međunarodnom planu".

- Ova odluka KONUS-a je samo ilustracija onog o čemu već dugo govorim, o politici nezameranja. Taj pristup je prisutan u svim akademskim sredinama u našoj zemlji, i ne samo u njima. Politika nezameranja vodi do stagnacije i nazadovanja institucija i mi sve to osećamo - navela je Popović.

Ona je ukazala da "nije izbegavala "teške" teme i bila je spremna na otvorenu konstruktivnu diskusiju i sučeljavanje mišljenja jer smatra da je to, uz transparentnost u radu, način da se obezbedi napredak institucije, posebno akademske".

Popović je navela i da, iako ne najvažnija, provera autonomije Univeziteta u Beogradu, doktorat ministra Siniše Malog je "postao simbol borbe za njegovu autonomiju".

- Nažalost, mislim da se vraćanje doktorata ne može isključiti - ocenila je Popović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati