Društvo i ekonomija

[ Izvor: ujedinjeniprotivkovida.net ]

26. 09. 2022. 11:16 1

Ujedinjeni protiv kovida: LKS da prestane da ponižava kolege

Prošle nedelje je svim lekarima članovima Lekarske Komore Srbije (LKS) stigla SMS poruka u kojoj se nalazi link za novi Pravilnik o solidarnoj pomoći članovima LKS i članovima njihovih užih porodica.

Kako je udruženje lekara ’’Ujedinjeni protiv kovida’’ (UPK) u nekoliko navrata javno insistiralo na osnivanju Fondacije koja bi služila za stipendiranje školovanja (douniverzitetskog i univerzitetskog) dece naših kolega preminulih od i za vreme pandemije kovida 19, a koja bi nosila ime preminulog kolege, anesteziologa dr Nenada Maksimovića i bila finansirana sredstvima LKS, delovalo je da su naš apel i peticija koju je potpisao tim povodom veliki broj kolega, urodili plodom.

Međutim, iznenađenje i transfer neprijatnosti su usledili po čitanju samog Pravilnika. U njemu između ostalog stoji da se deci preminulih lekara dodeljuje novčana pomoć od 40.000 dinara godišnje!? Da se ta pomoć prima do navršenog punoletstva. I da se dokumentacija povodom dodeljivanja pomoći mora predati unutar 6 meseci od smrti !? (objasnite ovo porodicama preminulih kolega u 2020. i 2021. od kovida 19)

Dakle, novo/staro rukovodstvo LKS, bez trunke stida, nastavlja sa direktnim ponižavanjem i vređanjem inteligencije svih svojih kolega.

Po izveštaju revizora, koji je javno dostupan, samo u prvoj godini pandemije, 2020., na zarade i naknade zarada, funkcionera i zaposlenih u LKS je potrošeno više od 700 000 eura! Na troškove ugostiteljskih usluga i reprezentacije je potrošeno više od 19 000 eura u toj godini! U godini kada su u dobrom njenom delu, građani bili u izolaciji, a lekari u skafanderima, u LKS i oko nje se ’’pojelo i popilo’’ 19 000 eura. Poređenja radi, dete preminule koleginice rođeno u toj godini, po ovom pravilniku, dobiće do 18.godine manje od šest hiljada eura. Za 18 godina će dobiti tri puta manje nego što LKS troši na ugostiteljske usluge u jednoj, i to pandemijiskoj godini. O zaradama i da ne govorimo. Sramota.

Nazvati ovakav pravilnik nekolegijalnim bio bi kompliment. On je pre svega ponižavajući, nečastan, nemoralan, nedostojan lekarskog poziva i ukazuje na stepene korumpiranosti u LKS koja se skriva iza glomazne administracije koja donosi odluke koje nisu u interesu profesije već očigledno u nekim partikularnim ličnim interesima. Država i njene institucije bi morale da se ovim pozabave, pa čak i zakonom ukinu obavezno finansiranje LKS dok se taj sistem ne postavi na zdrave osnove.

A ljudi u telima LKS treba da se dozovu pameti, sete se zakletve koju su položili, i pomisle da tamo negde, iako od njih očigledno daleko, postoje neka deca koja su ostala bez roditelja. Ti roditelji su im bili koleginice i kolege, preminuli su u dve možda najteže godine od kako postoji lekarski poziv na ovim prostorima, i tim ljudima smo svi pojedinačno dužni. Toj deci smo dužni. Zato Fondacija za stipendiranje školovanja dece lekara ’’dr Nenad Maksimović’’ mora biti osnovana i finansirana iz sredstava LKS. Inače se samoukinite, ’’kolege’’.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati