Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

25. 04. 2022. 19:36 0

Krizni štab bio alibi za odluke političara

Da li je budućnost Kriznog štaba za borbu protiv kovida neizvesna? Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će nova Vlada odlučiti da li će i dalje postojati. Pojedini stručnjaci smatraju da je sve to politička odluka.

Zajedno na okupu Krizni štab smo poslednji put videli 10. marta - kada je i odlučeno da se gotovo sve mere ukinu. A da li ćemo ga ubuduće viđati u punom sastavu?

- Pitanje o Kriznom štabu je pitanje za buduću Vladu Srbije, a lično nemam nikakve sumnje da će Krizni štab, ukoliko i dalje bude postojao, u kakvom god sastavu bio, odgovorno i posvećeno obavljati svoj posao - naveo je Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

Lončar dodaje i da će, bez obzira na to da li će u narednom periodu biti Kriznog štaba, njegovo ministarstvo nastaviti da radi na sprečavanju širenja korone.

Ujedinjeni protiv kovida poručuju da građanima više ne treba štab, već Komisija za zarazne bolesti sastavljena od velikog broja stručnjaka.

- Krizni štab je odigrao neku svoju ulogu, gledajući sa našeg aspekta i velikog broja stručnjaka različitih profila Ujedinjenima protiv kovida, mi smo puno puta dokazali da podaci zvanični koje daje država, apsolutno su podaci koji nisu od upotrebne vrednosti zbog činjenice da su lažni. Da li će krizni štab da se formira ponovo ili ne, to je sad verovatno neka politička odluka, inače u praaktičnom životu, komisija je sasvim dovoljna - kaže Verica Ilić iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida.

Iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije kažu da se ministar Lončar svojim izjavama poigrava na račun Kriznog štaba. Navode i da je nedopustivo to što država nije formirala stručno telo za borbu protiv pandemije.

- Izjava ministra Lončara oko Kriznog štaba više liči na buvlju pijacu nego na ozbiljnu državu. Krizni štab je bio jedno telo koje je više bilo alibi i mogućnost sprovođenja političke sile nad strukom, medicinom, nego što je bilo telo koje je formirano da zaštiti stanovništvo od epidemije, odnosno pandemije kovida - kaže Rade Panić iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Krizni štab je više puta prolazio kroz ne tako prijatne situacije. U javnosti se nekoliko puta govorilo o tome da plasira neistinite informacije o broju zaraženih i preminulih. Deo stručne javnosti je upozoravao i na to da je štab formiran mimo zakona i da je nelegitiman. A najviše mu se zameralo to što glavnu reč u odlučivanju najčešće nije imao medicinski, već politički deo štaba, predvođen predsednicom Vlade Anom Brnabić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati