Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

S. M.

23. 09. 2022. 13:45 6

RTS ćuti o temi koja je u interesu građana

Savez ekoloških organizacija (SEOS) koju čine šest lokalnih organizacija sa teritorije Gornjih Nedelјica, Pranjana, Dobrinje, Jagodine, Kosjerića i Rekovca, pre mesec dana uputio je pismo sa pitanjima generalnom direkoru RTS-a Draganu Bujoševiću i još uvek nema odgovora.

SEOS, koji je kao odgovorna organizacija, zabrinut za zdravu sredinu, zamolio je direktora Bujoševića da se organizuje emisija u kojoj će biti reči o eksploataciji litijuma. U njoj bi građani Srbije, koji plaćaju RTS pretplatu mogli da se informišu o ovoj temi i svemu što je za nju vezano. Međutim, iako je pismo poslato 24. avgusta, odgovor od direktora RTS Dragana Bujoševića pomenutoj organizaciji još nije stigao.

U SEOS se sa pravom pitaju, da li je zaista RTS javni servis i koliko poštuje Zakon o informisanju.

Pismo prenosimo u celosti:

„Poštovani,

Obraćamo Vam se u ime Saveza ekoloških organizacija ( SEOS) koji čine šest lokalnih organizacija sa teritorije Gornjih Nedelјica, Pranjana, Dobrinje, Jagodine, Kosjerića i Rekovca.

Imajući u vidu da je tema istraživanja i eksploatacije litijuma, bora i prateće asocijacije minerala, ali i drugih potencijalnih i postojećih rudnika, veoma važna i aktuelna tema poslednjih godina u Srbiji, kao i da je kao takva prepuštena polarizaciji i jednostranom obaveštavanju javnosti, smatramo da je neophodno i od urgentnog značaja upriličiti emisiju koja bi okupila sve zainteresovane strane (predstavnici vlasti, eksperti iz relevantnih oblasti, predstavnici lokalnih udruženja koja se protive trajnom iništenju prirode i ugrožavanju zdravlјa stanovnika Srbije i drugi).

U medijima se trenutno može videti da pristalice ovakvog razvoja rudarstva u našoj zemlјi, od nadležnog Ministarstva do ostalih predstavnika vlasti, pominju potrebu za dijalogom.
Smatramo da je dijalog i pravovremeno i istinito obaveštavanje javnosti o aktivnostima i namerama stranih kompanija, o ugovorima potpisanih sa njima, zakonskim regulativama i svemu onome što je bitno i od značaja za budućnost i opstanak lokalnog stanovništva, trebalo upriličiti mnogo ranije.

Tenzije u društvu po pitanju ove teme su dostigle vrhunac i upravo zbog toga insistiramo na tome da RTS kao javno glasilo svih građana ove zemlјe (Čl. 4. st. 1. tac. 1 i 4; Čl. 7. st. 1. tac. 7. Zakona o javnim medijskim servisima) ima obavezu da u najkraćem vremenskom roku organizuje emisije u kojima će ravnopravno učestvovati sve zainteresovane strane.

Dodatnu konfuziju i zbunjivanje javnosti unosi činjenica da je nejasno šta se dešava sa projektom Jadar, koji je obustavlјen, a na osnovu izjava zvaničnika i očiglednih aktivnosti kompanije, mogu se doneti drugačiji zaklјučci.

Potencijalno zagađenje, ekološko izbeglištvo, uništavanje prirodnih resursa, polјoprivrede i ekosistema su problemi koji neće zaobići niti jednog čoveka koji živi u ovoj zemlјi, te se nadamo da shvatate kolika je odgovornost na vama kao medijskoj kući da omogućite svim građanima da čuju sve relevantne argumente i činjenice vezano za ovu temu, kako bi u skladu sa tim saznanjima uticali na sopstvene živote i opstanak”, navodi se u pismu koje je potpisala predsednica SEOS Ljilјana Bralović.

U ovoj organizaciji na kraju podsećaju da bi se „odsustvo odgovora moglo smatrati potvrdom da televizija nije zainteresovana za budućnost naše zemlјe i njenog stanovništva, da ne smatra važnim mišlјenje stručnjaka i meštana ugroženih područja, da se ne vodi novinarskim kodeksom već ličnim interesima čelnika i, što je najvažnije, da postupa nasuprot zakonskim obavezama i ovlašćenjima”.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Čekajući novu Vladu

Zoran Živković [03.10.2022.]
Anketa

Poskupljenje čega vam je najteže palo?

Rezultati

Video dana

Žmurke