Društvo i ekonomija

S. M.

23. 09. 2022. 13:45 6

RTS ćuti o temi koja je u interesu građana

Savez ekoloških organizacija (SEOS) koju čine šest lokalnih organizacija sa teritorije Gornjih Nedelјica, Pranjana, Dobrinje, Jagodine, Kosjerića i Rekovca, pre mesec dana uputio je pismo sa pitanjima generalnom direkoru RTS-a Draganu Bujoševiću i još uvek nema odgovora.

SEOS, koji je kao odgovorna organizacija, zabrinut za zdravu sredinu, zamolio je direktora Bujoševića da se organizuje emisija u kojoj će biti reči o eksploataciji litijuma. U njoj bi građani Srbije, koji plaćaju RTS pretplatu mogli da se informišu o ovoj temi i svemu što je za nju vezano. Međutim, iako je pismo poslato 24. avgusta, odgovor od direktora RTS Dragana Bujoševića pomenutoj organizaciji još nije stigao.

U SEOS se sa pravom pitaju, da li je zaista RTS javni servis i koliko poštuje Zakon o informisanju.

Pismo prenosimo u celosti:

„Poštovani,

Obraćamo Vam se u ime Saveza ekoloških organizacija ( SEOS) koji čine šest lokalnih organizacija sa teritorije Gornjih Nedelјica, Pranjana, Dobrinje, Jagodine, Kosjerića i Rekovca.

Imajući u vidu da je tema istraživanja i eksploatacije litijuma, bora i prateće asocijacije minerala, ali i drugih potencijalnih i postojećih rudnika, veoma važna i aktuelna tema poslednjih godina u Srbiji, kao i da je kao takva prepuštena polarizaciji i jednostranom obaveštavanju javnosti, smatramo da je neophodno i od urgentnog značaja upriličiti emisiju koja bi okupila sve zainteresovane strane (predstavnici vlasti, eksperti iz relevantnih oblasti, predstavnici lokalnih udruženja koja se protive trajnom iništenju prirode i ugrožavanju zdravlјa stanovnika Srbije i drugi).

U medijima se trenutno može videti da pristalice ovakvog razvoja rudarstva u našoj zemlјi, od nadležnog Ministarstva do ostalih predstavnika vlasti, pominju potrebu za dijalogom.
Smatramo da je dijalog i pravovremeno i istinito obaveštavanje javnosti o aktivnostima i namerama stranih kompanija, o ugovorima potpisanih sa njima, zakonskim regulativama i svemu onome što je bitno i od značaja za budućnost i opstanak lokalnog stanovništva, trebalo upriličiti mnogo ranije.

Tenzije u društvu po pitanju ove teme su dostigle vrhunac i upravo zbog toga insistiramo na tome da RTS kao javno glasilo svih građana ove zemlјe (Čl. 4. st. 1. tac. 1 i 4; Čl. 7. st. 1. tac. 7. Zakona o javnim medijskim servisima) ima obavezu da u najkraćem vremenskom roku organizuje emisije u kojima će ravnopravno učestvovati sve zainteresovane strane.

Dodatnu konfuziju i zbunjivanje javnosti unosi činjenica da je nejasno šta se dešava sa projektom Jadar, koji je obustavlјen, a na osnovu izjava zvaničnika i očiglednih aktivnosti kompanije, mogu se doneti drugačiji zaklјučci.

Potencijalno zagađenje, ekološko izbeglištvo, uništavanje prirodnih resursa, polјoprivrede i ekosistema su problemi koji neće zaobići niti jednog čoveka koji živi u ovoj zemlјi, te se nadamo da shvatate kolika je odgovornost na vama kao medijskoj kući da omogućite svim građanima da čuju sve relevantne argumente i činjenice vezano za ovu temu, kako bi u skladu sa tim saznanjima uticali na sopstvene živote i opstanak”, navodi se u pismu koje je potpisala predsednica SEOS Ljilјana Bralović.

U ovoj organizaciji na kraju podsećaju da bi se „odsustvo odgovora moglo smatrati potvrdom da televizija nije zainteresovana za budućnost naše zemlјe i njenog stanovništva, da ne smatra važnim mišlјenje stručnjaka i meštana ugroženih područja, da se ne vodi novinarskim kodeksom već ličnim interesima čelnika i, što je najvažnije, da postupa nasuprot zakonskim obavezama i ovlašćenjima”.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati