Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

23. 09. 2022. 15:01 0

Koje zemlje daju najviše za vojsku i gde je tu Srbija?

Po sredstvima koje izdvaja za vojsku Srbija se nalazi na 65. mestu među 167 zemalja na listi koja se može naći na sajtu CIA.

Američka Centralna obaveštajna agencija poredila je države po procentu BDP-a koji daju za vojsku. Srbija izdvaja 1,9 odsto BDP, što je stavlja otprilike u sredinu tabele.

Zanimljivo je da prvo mesto na ovoj tabeli zauzima Eritreja koja izdvaja deset odsto svog BDP-a na vojno naoružanje, a da je Amerika na 23. mestu sa izdvajanjima od 3,6 odsto BDP-a.

Kada se ovi procenti, međutim, prevedu u novac, vidi se da je Eritreja na vojsku prema poslednjim podacima potrošila 640 miliona dolara a Amerika 730 milijardi dolara.

Srbija, prema podacima koje navodi CIA na svom sajtu, troši 1,8 milijardi dolara na snage bezbednosti.

Veći procenat BDP-a na vojsku od Srbije iz okruženja izdvajaju Rumunija (dva odsto BDP-a) i Hrvatska (2,2 odsto BDP-a). Prevedeno u novac, to znači da je Rumunija potrošila oko 7,4 milijarde, a Hrvatska oko 1,6 milijardi na vojsku.

U Evropi najveći procenat BDP-a na vojsku daju Rusija i Ukrajina po četiri odsto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Čekajući novu Vladu

Zoran Živković [03.10.2022.]
Anketa

Poskupljenje čega vam je najteže palo?

Rezultati

Video dana

Žmurke