Društvo i ekonomija

Direktno.rs

21. 09. 2022. 11:37 4

NADA: Doneti mere podrške zbog smanjenog roda kukuruza i soje

Srpska koalicija NADA koju čini Novi DSS, POKS i 25 udruženja građana zatražila je od Ministarstva poljoprivrede da preduzme mere za saniranje posledica smanjenog roda i lošeg kvaliteta kukuruza, u cilju zaštite poljoprivrednih proizvođača i sprečavanja novih nestašica namirnica na tržištu, navodi se u saopštenju ove koalicije.

- Osim slabog roda kukuruza čija je žetva u toku, a koji prema procenama stručnjaka, u Vojvodini neće preći 3,5 tone po hektaru, problem predstavlja i prisustvo visokih vrednosti aflatoksina, što onemogućava izvoz i ograničava njegovu upotrebu. Neophodno je da resorno ministarstvo reaguje na vreme kako bi posledice bile ublažene, što podrazumeva obavezno uključivanje struke u rešavanje ovog problema i odobravanje dodatnih subvencija i olakšica za poljoprivrednike - izjavio je narodni poslanik, potpredsednik Novog DSS, Zoran Sandić.

- Ova žetva može biti katastrofalna, jer osim kukuruza i rod soje je podbacio, dok je tržišna cena sukcokreta ispod obećanih 73 dinara po kilogramu, što predstavlja dodatan problem. Poljoprivrednici su u teškom položaju jer je reprometrijal značajno poskupeo, a uslovi za dobijanje agrarnih kredita se pogoršali - istakao je Vojislav Mihailović, narodni poslanik, predsednik POKS-a i jedan od lidera koalicije NADA, te je dodao:

- Zbog toga predlažemo interventni otkup kukuruza od Direkcije za robne rezerve po povlašćenoj ceni, ukidanje akcize na dizel gorivo za vlasnike poljoprivrednih gazdinstava, kao i regresiranje troškova za nabavku mineralnog đubriva kao interventne mere zaštite domaće poljopreivrede.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati