Društvo i ekonomija

Direktno.rs

21. 09. 2022. 06:53 5

Radnici Aerodrom keteringa stupili u štrajk

"Radnici aerodrom keteringa, stupili su 21. septembra 2022. godine, u 00.05 sati u potpunu obustavu rada do ispunjenja svojih zahteva. Ovu odluku doneo je prinudni štrajkački odbor, nakon što je poslodavac prekršio potpisane dogovore i nije izmirio svoja dugovanja zaključno sa 20. septembrom", navodi se u saopštenju radnika proizvodnje Aerodrom keteringa, koje prenosimo u celosti.

"Naši zahtevi su jasni: tražimo da naš poslodavac, Aerodrom ketering, ispuni sve obaveze prema državi, u smislu doprinosa, socijalnog i zdravstvenog osiguranja radnika, koje ne uplaćuje od novembra meseca prošle godine. Zbog ovoga, preko sto radnika Aerodrom keteringa, ali i čitave njihove porodice, već tri meseca nemaju zdravstveno osiguranje i ne mogu da produže svoje knjižice. Ističemo da među njima ima obolelih i od najtežih bolesti, kao i onih kojima su operacije otkazivane zbog ovoga. Naši sigurni i zagarantovani odlasci u penziju takođe su ugroženi.

Ističemo da smo o svim ovim problemima i zahtevima blagovremeno upoznali poslodavca, da nismo naišli na razumevanje, te da smo 1. septembra stupili u obustavu rada, koju smo prekinuli nakon nekoliko sati, jer nam je poslodavac obećao da će problem biti rešen do 20. septembra.

Aerodrom ketering je po našim saznanjima imao rekordne prihode u julu i avgustu ove godine, sa preko 800 hiljada putnika na aerodromu Srbije i redovnim uplatama od naših naručioca, pre svega od Er Srbije. I pored toga Aerodrom ketering nije našao za shodno da izmiri svoje obaveze prema radnicima, a koliko nam je poznato, ni prema nizu dobavljača.

U međuvremenu, Aerodrom ketering je našao za shodno da uruči otkaz predsedniku našeg sindikata, Draganu Kabiću, da mu onemogući ulaz u zonu aerodroma, što i jeste razlog zbog čega se mi sada organizujemo kao radnici u proizvodnji putem prinudnog štrajkačkog odbora.

Napominjemo da smo o svim ovim problemima u prethodnim danima posebnim dopisima obavestili kako predsednika države Aleksandra Vučića, tako i predsednicu Vlade Anu Brnabić i ministra finansija Sinišu Malog, upravo imajući u vidu da je rad Aerodrom keteringa od nacionalnog značaja za našu državu.

Radnici u proizvodnji Aerodrom keteringa, kao i u svim drugim sektorima, ujedinjeni su u odluci o potpunoj obustavi rada, i da će nam se pridružiti i radnici Aerodrom logistike, odnosno vozači koji opslužuju sve avione na beogradskom aerodromu", zaključuje se u saopštenju radnika proizvodnje Aerodrom keteringa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati