Društvo i ekonomija

[ Izvor: Euronews.rs ]

18. 09. 2022. 08:47 20

Škole planiraju da skrate časove kako bi ušedele struju

Svim školama u Srbiji stiglo je obaveštenje da naprave plan uštede energije za 15 odsto. Iz Foruma beogradskih gimnazija predlažu Ministarstvu prosvete da se zimski raspust produži i pomeri na drugu polovinu januara do polovine febrauara, a savetuje i skraćenje časova za pet, odnosno 15 minuta u najhladnijim danima.

 Zahtev školama da naprave plan uštede energije stigao je od Ministarstva rudarstva i energetike, preko resornog Ministarstva prosvete. U dopisu se navode da ustanove odrede lica koja će se starati o smanjenju potrošnje energije, da se pripremi plan mera štednje u visini od najmanje 15 odsto na mesečnom nivou, kao i da se svi zaposleni obaveste o merama i preporukama za štednju.

Svim ustanovama dat je rok da do 15. septembra dostave Ministarstvu energetike plan uštede po mesecima. Preporuka za kasnije je da se jednom mesečno, do 15-og u mesecu Ministarstvu dostavi izveštaj o realizaciji plana uštede, razlozima za odstupanje zadatih ušteda, kao i problemima u sprovođenju mera.

Forum beogradskih gimnazija zatražio je od Ministarstva prosvete da tom problemu pristupi sistemski, a ne da se odgovornost prebaci na škole, zaposlene i direktore, piše Euronews.
- Ako nas je korona iznenadila i zatekla nespremne, očekujemo od ministra prosvete da ovom problemu, za koji znamo već više meseci, pristupi krajnje ozbiljno. Smatramo da Kalendar obrazovno – vaspitnog rada za ovu školsku godinu nije prilagođen aktuelnoj energetskoj situaciji - navodi se u saopštenju Foruma (sindikata zaposlenih u beogradskim gimnazijama).

Produženje zimskog raspusta

Iz Foruma pozivaju Ministarstvo prosvete da se hitno razmotri nekoliko mogućnosti koje bi mogle doprineti smanjenju potrošnje energenata. Predlažu da se revidirati Kalendar obrazovno-vaspitnog rada produžavanjem zimskog rasputa i njegovim pomeranjem na drugu polovinu januara do polovine februara uz manji broj dana prolećnog raspusta.

Smatraju da bi uštedi energenata doprinelo i skraćenje trajanja časova sa 45 na 40 minuta, čime će se skratiti boravak dece u školama za ukupno jedan sat i deset minuta, kao i skraćenje trajanja časova sa 45 na 30 minuta tokom najhladnijeg perioda godine.
- Forum beogradskih gimnazija razume i podržava predloge za mere štednje, ali smatramo da su nam osim pojedinačnih rešenja na nivou škola, potrebna i sistemska rešenja koja podarazumevaju odgovornost onih koji rukovode sektorom obrazovanja - navodi se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati