Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

14. 09. 2022. 19:16 5

Šamar zakonu, javnom interesu i zdravom razumu

Crta i Slavko Ćuruvija fondacija pokrenule su spor pred Upravnim sudom protiv odluke REM-a sa zahtevom da poništi nezakonitu odluku o dodeli nacionalnih dozvola. Ta će presuda imati dalekosežne posledice po medijski pluralizam u Srbiji.


Dobili smo šamar u lice.

Odluka Saveta REM – tela odranije čuvenog po izvrgavanju svakog pravila – da ponovo dodeli dozvole za nacionalno emitovanje programa televizijama Pink, Hepi, Prva i B92, nije ništa drugo do prezriva šamarčina posred lica svim građanima Srbije. I to od strane institucije čiji je jedini posao da obezbedi sprovođenje zakona i zaštiti naš interes.

Ta odluka, i njeno obrazloženje na preko 100 strana, cinično i bezobzirno je pogazila zakon, i svaku nadu u najrudimentarnije ostatke vladavine prava u Srbiji.

U čemu je problem?
Činjenica da nijedna od četiri televizije koje su i prethodnih osam godina emitovale program sa nacionalnom pokrivenošću nije poštovala ni minimum propisanih uslova za pružanje medijskih usluga već je dobro poznata. Taj minimum obavezuje televizije na redovno emitovanje pet obaveznih programskih žanrova: informativni, kulturni, naučno-obrazovni, dečji i dokumentarni. Ova obaveza navedena je i u programskim elaboratima četiri nacionalne televizije, koji su predstavljali osnov da 2006. godine dobiju dozvole.

Znamo svi, a zna i REM, da nijedna od četiri televizije nije poštovala ni minimum uslova, ni sopstvene elaborate. Ako neko još uvek gaji neku sumnju, na sajtu REM-a stoje javno dostupni svi godišnji izveštaji stručne službe u kojima se ovo registruje i dokumentuje. Obaveza Saveta REM-a je da obezbedi sprovođenje Zakona o elektronskim medijima, dakle da televizijama za koje zna da su u prekršaju i ne poštuju ni sopstvene elaborate, izrekne odgovarajuće mere, pa i da im oduzme dozvole za emitovanje. No, REM – i to znamo – godinama ne vidi i ne čuje sopstvenu stručnu službu i ovim povodom – ne preduzima ništa.Sad, pošto ga sopstveni pravilnici obavezuju da ovu činjenicu uzme u obzir prilikom odlučivanja na narednom konkursu za dodelu nacionalnih dozvola, Savet REM se doseti da konstatuje da, pošto nije izrekao mere televizijama koje su ignorisale obaveze iz elaborata, onda kršenja i nema. Pošto je koza čuvala kupus, onda kupusa nije ni bilo. Štaviše, s obzirom na to da novi elaborati ponovo obećavaju ispunjenje minimalnih uslova, REM zaključuje - a nakon, dakle, godina grubog odstupanja od istih takvih obećanja - da su time televizije pružile dokaze da će ispuniti minimum programskih uslova! Ovo je možda i najciničniji deo obrazloženja odluke o dodeli dozvola. Šamar zakonu, javnom interesu i zdravom razumu.

Sledi jedna neistina. Naime, i zakon i pravilnici nalažu Savetu REM-a da prilikom odlučivanja na konkursu ceni i to da li su dosadašnjim televizijama izricane bilo kakve mere državnih organa zbog kršenja zakona u medijskoj sferi. Sam REM na bezmalo mesečnom nivou pokreće prekršajne postupke protiv sve četiri nacionalne televizije zbog kršenja Zakona o oglašavanju, postoje i pravnosnažne sudske presude. Ali, u obrazloženju odluke o dodeli dozvola, REM konstatuje da se ovo nije desilo, te da kandidati ispunjavaju i ovaj kriterijum.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati