Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: RSE ]

11. 09. 2022. 17:02 15

Nismo zaboravili: I vladika Filaret nagradio Šešelja

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodelila je orden Svetog vladike Mardarija lideru radikala Vojislavu Šešelju. Visoko crkveno odlikovanje Šešelju je u ime vladike Longina dodelio vladika bački Irinej. Ovo nije prvi put da osuđeni ratni zločinac dobija orden. Naime, 2015. godine Šešelj je dobio orden Belog anđela prvog reda u manastiru Mileševa od strane vladike mileševskog Filareta.

U manastiru Mileševa, istom onom u kome se nalazi čuveno umetničko delo - freska Belog anđela, uručen je 2015. godine orden Belog anđela prvog reda Vojislavu Šešelju. Lider radikala dobro je upamćen po ekstremističkim, ratno huškaškim nastupima, te kao jedan od ideologa srpskog šovinizma. Tako se svrstao u red onih koji su inspirisali počinioce zločina počinjenih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.Kontroverzni episkop mileševski Srpske pravoslavne crkve Filaret je prilikom uručivanja ordena Belog anđela prvog stepena rekao da se to čini u znak zahvalnosti za Šešeljevu odbranu srpstva.

Evo šta je rečeno 27. januara na dan svetog Save prilikom uručivanja ordena:

- Upravni odbor Eparhije mileševske dodeljuje profesoru doktoru Šešelju, četničkom vojvodi, pobedniku Haškog tribunala visoko odlikovanje Eparhije mileševske orden Belog andjela prvog stepena.

Vladika Filaret je dodao ovom zvaničnom obrazloženju:

- Dragi prijatelju, brate Vojo, vama je Bog dao da operete ljagu sa srpskog naroda, koliko ste mogli, razume se teško je bilo, ali mi smo pratili i čestitamo vam na vašoj hrabroj borbi, srpskoj borbi, junačkoj borbi.Vojilsav Šešelj je tom prilikom iscrtao novu granicu Velike Srbije:

- Severna Albanija sve do grada Drača moraće jednog dana opet biti srpska.

Episkop Filaret je oduvek bio blizak Šešelju, i obučen u svešteničku odoru je 90-ih pozivao u rat sa mitraljezom u zagrljaju. On je sa čela mileševske episkopije smenjen 2015. godine, a od tada boravi u manastiru Dubnica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati