Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

09. 09. 2022. 19:58 7

Sumnja se da tablodima tekstovi stižu iz istog izvora

Pet provladnih portala je za četiri meseca ove godine - objavljivalo prosečno po tekst dnevno, u kom su diskreditovani, vređani ili targetirani svi oni koji kritički pišu ili izveštavaju o vlasti - pokazao je monitoring Fondacije Slavko Ćuruvija. Navedeno je i da svi tekstovi imaju za cilj da stvore negativnu sliku o kritičkim medijima.

Svi kao jedan – tako se ponašaju provladini tabloidi kada negativno treba da pišu o nezavisnim medijima. Portali Alo, Informer, Kurir, Objektiv i Republika – su od aprila do jula – objavili najmanje 132 teksta, u kojima se 197 puta negativno pominju kritički mediji ili novinari. Inače, reč je o portalima tabloida koji su u prošloj godini prema izveštaju Saveta za štampu, najviše kršili kodeks novinara.

Ono što je zanimljivo jeste da iako su ti tekstovi veoma slični oni se ne pozivaju ni na jedan izvor, svaki od tih portala kao izvor navodi sebe, eventualno ga malo začini, prilagodi svojoj uređivačkoj politici, ali srž tih tekstova je ista i poruku koju šalju je ista, zbog toga je osnovano posumnjati da ovi portali dobijaju zapravo tekstove iz jednog centralnog izvora, a da ih onda samo prilagođavaju sebi i tako objavljuju“, kaže Danica Đokić, iz Monitoringa Slavko Ćuruvija fondacije.

Iz Fondacije Slavko Ćuruvija navode i da su najčešće napadani portal, novine i TV NOVA – čak 66 puta. Potom sledi TV N1 koja je napadana 47, a list Danas 41 put. Monitoring je pokazao i da tabloidi pomenute medije najčešće kritikuju zbog uređivačke politike, ali i zbog izbora sagovornika, gostiju ili kolumnista, pa čak i – tvitova samih novinara, piše N1.
- Nekad im u tome pomažu sagovornci, među sagovornicima su često članovi SNS-a ili prorežimski analitičari, a negde smo uočili i kolumne kojima se direktno napadaju novinari, npr. na Informeru kolumnisti koji su napadali novinare bili su Ištan Kajić i glavni i odgovorni urednik ovog lista Dragan J. Vučićević, kada je reč o retorici kojom se napadaju mediji, ona je često i uvredljiva - ističe Đokić.

Za četiri meseca, provladini portali su se u najmanje devet tekstova bavili Junajted grupom, sa posebno negativnim fokusom na njenog suvlasnika Dragana Šolaka. Glavni urednik portala NOVA Mihailo Jovićević kaže da je reč o matrici koja se ponavlja iz godine u godinu.

- Njihov jedini cilj je zaustavljanje rada ovih medija, otuđivanje tih medija od naroda koji je počeo itekako da ih voli, vrednuje i konzumira i prosto pokuša da se ta plima zaustavi i da se okrene na drugu stranu, ja mislim da to neće da se desi, jedino što će se postići ovim je da tim novinarima i urednicima sutra bude sramota toga što su radili, a ono najgore što može da se desi, nažalost, se već dešavalo i novinarima Nove, to su fizički napadi, to su pretnje, to su hapšenja i privođenja bez ikakvog osnova, a koja dolaze na pogonsko gorivo zbog ovakvih tekstova i klime koju oni ostvaruju - kaže Jovićević.
Istraživanje je pokazalo i da je u gotovo četvrtini tekstova koji su se negativno bavili krtičkim medijima ili novinarima – kao povod za to korišćeni tvitovi sa naloga "Detektor laži", na kom se svakodnevno objavljuju delovi televizijskih emisija ili intervjua sa akterima i analitičarima društveno-političke scene u Srbiji. Pojedini tabloidi su tekstve objavljivali i na osnovu tvitova funkcionera Srpske napredne stranke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati