Društvo i ekonomija

Direktno.rs

27. 08. 2022. 12:07 1

SEOS: RTS da organizuje emisije o kopanju litijuma

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) uputio je otvoreno pismo generalnom direktoru Radio-televizije Srbije Draganu Bujoševiću, u kojem su ga pozvali da upriliči emisiju u koju bi bili pozvani predstavnici vlasti, lokalnih udruženja i eksperti, a čija bi tema bila istraživanje i eksploatacija litijuma i drugi potencijalni rudnici u Srbiji.

Otvoreno pismo SEOS-a prenosimo u celosti:

"Obraćamo Vam se u ime Saveza ekoloških organizacija ( SEOS) koji čine šest lokalnih organizacija sa teritorije Gornjih Nedeljica, Pranjana, Dobrinje, Jagodine, Kosjerića i Rekovca.

Imajući u vidu da je tema istraživanja i eksploatacije litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata, ali i drugih potencijalnih i postojećih rudnika, veoma važna i aktuelna tema poslednjih godina u Srbiji, kao i da je kao takva prepuštena polarizaciji i jednostranom obaveštavanju javnosti, smatramo da je neophodno i od urgentnog značaja upriličiti emisiju koja bi okupila sve zainteresovane strane (predstavnici vlasti, eksperti iz relevantnih oblasti, predstavnici lokalnih udruženja koja se protive trajnom iništenju prirode i ugrožavanju zdravlja stanovnika Srbije i drugi).

U medijima se trenutno može videti da pristalice ovakvog razvoja rudarstva u našoj zemlji, od nadležnog Ministarstva do ostalih predstavnika vlasti, pominju potrebu za dijalogom.

Smatramo da je dijalog i pravovremeno i istinito obaveštavanje javnosti o aktivnostima i namerama stranih kompanija, o ugovorima potpisanih sa njima, zakonskim regulativama i svemu onome što je bitno i od značaja za budućnost i opstanak lokalnog stanovništva, trebalo upriličiti mnogo ranije.

Tenzije u društvu po pitanju ove teme su dostigle vrhunac i upravo zbog toga insistiramo na tome da RTS kao javno glasilo svih građana ove zemlje (Čl. 4. st. 1. tac. 1 i 4; Čl. 7. st. 1. tac. 7. Zakona o javnim medijskim servisima) ima obavezu da u najkraćem vremenskom roku organizuje emisije u kojima će ravnopravno učestvovati sve zainteresovane strane.

Dodatnu konfuziju i zbunjivanje javnosti unosi činjenica da je nejasno šta se dešava sa projektom Jadar, koji je obustavljen, a na osnovu izjava zvaničnika i očiglednih aktivnosti kompanije, mogu se doneti drugačiji zaključci.

Potencijalno zagađenje, ekološko izbeglištvo, uništavanje prirodnih resursa, poljoprivrede i ekosistema su problemi koji neće zaobići nijednog čoveka koji živi u ovoj zemlji, te se nadamo da shvatate kolika je odgovornost na vama kao medijskoj kući da omogućite svim građanima da čuju sve relevantne argumente i činjenice vezano za ovu temu, kako bi u skladu sa tim saznanjima uticali na sopstvene živote i opstanak", zaključuje se u otvorenom pismu Saveza ekoloških organizacija Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati