27. 08. 2022. 12:07 1

SEOS: RTS da organizuje emisije o kopanju litijuma

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) uputio je otvoreno pismo generalnom direktoru Radio-televizije Srbije Draganu Bujoševiću, u kojem su ga pozvali da upriliči emisiju u koju bi bili pozvani predstavnici vlasti, lokalnih udruženja i eksperti, a čija bi tema bila istraživanje i eksploatacija litijuma i drugi potencijalni rudnici u Srbiji.

Otvoreno pismo SEOS-a prenosimo u celosti:

"Obraćamo Vam se u ime Saveza ekoloških organizacija ( SEOS) koji čine šest lokalnih organizacija sa teritorije Gornjih Nedeljica, Pranjana, Dobrinje, Jagodine, Kosjerića i Rekovca.

Imajući u vidu da je tema istraživanja i eksploatacije litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata, ali i drugih potencijalnih i postojećih rudnika, veoma važna i aktuelna tema poslednjih godina u Srbiji, kao i da je kao takva prepuštena polarizaciji i jednostranom obaveštavanju javnosti, smatramo da je neophodno i od urgentnog značaja upriličiti emisiju koja bi okupila sve zainteresovane strane (predstavnici vlasti, eksperti iz relevantnih oblasti, predstavnici lokalnih udruženja koja se protive trajnom iništenju prirode i ugrožavanju zdravlja stanovnika Srbije i drugi).

U medijima se trenutno može videti da pristalice ovakvog razvoja rudarstva u našoj zemlji, od nadležnog Ministarstva do ostalih predstavnika vlasti, pominju potrebu za dijalogom.

Smatramo da je dijalog i pravovremeno i istinito obaveštavanje javnosti o aktivnostima i namerama stranih kompanija, o ugovorima potpisanih sa njima, zakonskim regulativama i svemu onome što je bitno i od značaja za budućnost i opstanak lokalnog stanovništva, trebalo upriličiti mnogo ranije.

Tenzije u društvu po pitanju ove teme su dostigle vrhunac i upravo zbog toga insistiramo na tome da RTS kao javno glasilo svih građana ove zemlje (Čl. 4. st. 1. tac. 1 i 4; Čl. 7. st. 1. tac. 7. Zakona o javnim medijskim servisima) ima obavezu da u najkraćem vremenskom roku organizuje emisije u kojima će ravnopravno učestvovati sve zainteresovane strane.

Dodatnu konfuziju i zbunjivanje javnosti unosi činjenica da je nejasno šta se dešava sa projektom Jadar, koji je obustavljen, a na osnovu izjava zvaničnika i očiglednih aktivnosti kompanije, mogu se doneti drugačiji zaključci.

Potencijalno zagađenje, ekološko izbeglištvo, uništavanje prirodnih resursa, poljoprivrede i ekosistema su problemi koji neće zaobići nijednog čoveka koji živi u ovoj zemlji, te se nadamo da shvatate kolika je odgovornost na vama kao medijskoj kući da omogućite svim građanima da čuju sve relevantne argumente i činjenice vezano za ovu temu, kako bi u skladu sa tim saznanjima uticali na sopstvene živote i opstanak", zaključuje se u otvorenom pismu Saveza ekoloških organizacija Srbije.

Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]

U čemu je problem?

Gde ćete provesti predstojeće praznike?