Društvo i ekonomija

Direktno.rs

27. 08. 2022. 12:00 13

"Ružićeva ponuda sramna i uvredljiva"

"Demokratska stranka ocenjuje da je ponuda ministra Ružića sindikatima prosvete - sramna i veoma uvredljiva za sve zaposlene u obrazovanju. Ova vlast ponovo pokušava da zamaže oči i prosvetnim radnicima i celokupnoj javnosti, dok su plate u obrazovanju realno sve manje i manje", navodi se u saopštenju Gorana Radojeva, predsednika Resornog odbora za obrazovanje Demokratske stranke, koje prenosimo u celosti.

"Plate u obrazovanju su trenutno za oko 6.000 dinara manje u odnosu na republički prosek. Nastavnici moraju da imaju završene bar master studije i po obrazovanju su daleko iznad proseka u Srbiji, za razliku od zarada koje su svakog meseca sve niže.

Plate u obrazovanju su nominalno veće za 7 odsto u odnosu na januar 2021, ali je inflacija od oko 17 procenata daleko nadmašila ovo povećanje. Dakle, zaposleni u obrazovanju su danas daleko siromašniji nego što su to bili na početku 2021. godine.

Baš zbog takvog odnosa države prema prosveti, danas na nastavnim smerovima na univerzitetima u Srbiji studira uglavnom jednocifreni broj studenata po generaciji. Uskoro našoj deci neće imati ko da predaje, pa je Ružićevo obećanje o jubilarnoj nagradi za 40 godina rada, najblaže rečeno - tragikomično. Ministar, takođe, nastavnicima i učiteljima nudi i pomoć za rođenje deteta i na taj način samo potvrđuje da njihova plata nije dovoljna za normalan život.

Demokratska stranka poziva sindikate u prosveti da odbiju Ružićeve predloge i da zatraže momentalno povećanje plata u obrazovanju, tako da one ne budu niže od republičkog proseka. Pojedine sindikalne vođe su uputile i reči pohvale ministru Ružiću, u čijem mandatu se nastavlja kontinuirano uništavanje obrazovanja, pa ih pozivamo da prestanu sa dodvoravanjem vlasti i da se okrenu zaštiti zaposlenih u obrazovanju", zaključio je u saopštenju Goran Radojev.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati