Društvo i ekonomija

Direktno.rs

16. 08. 2022. 14:52 0

"Umesto kazni za lekare, reorganizovati zdravstveni sistem"

"Sve češće se čuju najave da će se lekari u domovima zdravlja kažnjavati umanjenjem plate ukoliko pacijenti dobiju uput za traženi specijalistički i drugi pregled. Takođe se najavljuju i umanjenja plata za lekare koji propišu "mnogo recepata". Priča se da su domovi zdravlja u dubiozi i da su lekari opšte medicine dužni da štede što je samo još jedan dokaz nebrige ovog režima za zdravstvene radnike ali i zdravlje ljudi", navela je Prim. dr Sci. Med. Jelena Stojšić iz Odbora za zdravstvo Stranke slobode i pravde, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"Stranka slobode i pravde se zalaže za kompletnu reorganizaciju zdravstvenog sistema koji treba da počiva na neotuđivom pravu svakog građanina Srbije da ima besplatnu zdravstvenu zaštitu. To znači da će država preuzeti finansiranje zdravstvenog sistema dok će poslodavcima biti ukinuta obaveza plaćanja doprinosa za zdravstvo. Smanjenjem poreskog opterećenja na zarade stvara se prostor za novo zapošljavanje i povećanje zarada.

U sklopu reorganizacije celokupnog zdravstvenog sistema posebnu pažnju treba obratiti na primarnu zdravstvenu zaštitu koja treba da počiva na dobro plaćenim, adekavatno edukovanim, teritorijalno ravnomerno rasopređenim i svakodnevno dostupnim lekarima porodične medicine koji će redukovati broj specijalističkih pregleda i tako smanjiti pritisak na taj deo sistema.

Kroz stipendiranje studenata, makar na završnim godinama, uz garantovana radna mesta koja se otvaraju na ovaj način i minimalnu platu od 1.000 evra za lekara opšte prakse bez radnog iskustva moguće je da jedan deo medicinskog kadra u čije obrazovanje svi ulažemo zadržimo u Srbiji.

U planu za zdravstvo Stranke slobode i pravde predviđena je i obaveza poslodavca da svi zaposleni najmanje dva puta godišnje obave sistematski pregled kako bi se reagovalo preventivno i tako sa jedne strane poboljšalo zdravlje ljudi i produžio životni vek a sa druge strane dugoročno smanjili troškovi lečenja i pritisak na bolničke i druge zdravstvene kapacitete", zaključila je Jelena Stojšić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati