Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

15. 08. 2022. 09:31 2

Ratari blokirali izlaze iz Pančeva za Beograd

Ratari već sedmi dan protestuju u gradovima širom Srbije zbog niske cene suncokreta, a od nedelje su poljoprivrednici blokirali i oba izlaza iz Pančeva za Beograd čekajući ishod sastanka njihovog predstavnika i premijerke Ane Brnabić, koji je zakazan za ovaj ponedeljak od 10 časova, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Sastanku će prisustvovati i proizvođači ulja, predstavnici trgovinskih lanaca, kao Privredne komore.

Ratari su istakli da čekaju ishod sastanka nakon čega će odlučiti o daljem toku protesta.

U Vladi, kako je saopšteno, očekuju da rezultat razgovora bude rešenje aktuelne situacije, prihvatljivo za poljoprivrednike i za državu i trgovce - vodeći računa o interesima građana.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je za RTS da će današnji sastanak uključiti sve one od kojih može da se očekuje da doprinesu rešenju - i ratare, ali i proizvođači i prerađivači ulja, kao i trgovinski lanci.

- Svi imaju probleme, od toga da su troškovi same proizvodnje za ratare porasli do toga da je do nedavno na snazi bila zabrana izvoza i da su troškovi za prerađivače takođe porasli - naglasio je Čadež i dodao da svi dele teret i da je zato bitno da svi sednu za sto i vidu na koji način to može da se ublaži.

Napominje da je suština da se vidi kako da se ublaži situacija i da niko ne bude na velikom gubitku.

Ratari traže da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukine akciza na gorivo i ograniči trgovinska marža.

Vlada je prvih dana protesta ispunila deo zahteva, ukinula zabranu izvoza ulja i ponudila da otkupna cena suncokreta bude 535 evra po toni.

Poljoprivrednici danima protestuju i blokiraju saobraćajnice i poručuju da, ako za tonu suncokreta ne dobiju 700 evra, neće imati čime da plate setvu i da će, onda, sledeće godine hrane biti još manje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati