Društvo i ekonomija

[ Izvor: Politika ]

16. 08. 2022. 06:52 0

Svaki treći građevinski radnik u Srbiji RADI NA CRNO

Analize pokazuju da u građevinarstvu trećina angažovanih nije upisana u legalne tokove rada, dok svaki treći radnik samo povremeno ima posla.

Kada je reč o inspekciji rada, u toku prošle godine je ukupno zatekla više od pet hiljada osoba koje rade "na crno", a najviše takvih građana radilo je kod poslodavaca upravo u građevinarstvu, prenosi Politika.

Iz Saveza samostalnih sindikata Srbije ističu kako je bitno da resorno ministarstvo i inspekcije posebno obrate pažnju na radnike u ovom sektoru jer rade u ekstremnim uslovima, uz nezainteresovanost poslodavaca da obezbede valjano radno vreme i zaštitu, angažovanje radnika bez ugovora i prava, za malu dnevnicu, bez neophodne dodatne obuke i tako dalje.

- Situacija u građevinarstvu i dalje je loša. Granskog kolektivnog ugovora nema, veliki broj radnika radi na crno, zarade su manje od prosečnih, mere zaštite su neadekvatne, pa su povrede gotovo svakodnevne, a broj poginulih na radu iz godine u godinu nažalost raste - navodi predsednik Saveza Ljubisav Orbović za Politiku.

Da je problem Srbije to što ima široko crno tržište radne snage koje prolazi nekažnjeno, smatra i predsednik Sindikata radnika građevinarstva Srbije Saša Torlaković.

- Osnovni način za rešavanje ovog gorućeg problema, a od kog i država i poslodavac beže, jeste uvođenje granskog kolektivnog ugovora. Na taj način bi svaki radnik koji dođe na teriotriju Srbije imao zagarantovanu zaradu, osnosno cenu radnog sata. Drugi problem odnosi se na to što niko u Srbiji od građana neće da radi za pedesetak hiljada dinara, pa odlazi u svet - kaže Torlaković.

Postoji predlog uvođenja kataloga pojednostavljenih poslova kako se ne bi dogodilo da neki poslodavac prijavi na sezonski rad armirača ili tesara, ali na mestu pomoćnog radnika i pored toga što će on ipak raditi svoj posao na gradilištu.

- Time se neće rešiti pitanje rada na sivoj zoni, što je cilj izmene zakona, jer će taj radnik svakako i dalje dobijati novac na ruke, pošto je posao armirača i tesara skuplji, iako će ga poslodavac prijaviti kao da je pomoćni radnik, kaže Torlaković za Politiku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati