Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

10. 08. 2022. 08:11 10

Poljoprivrednici u Novom Sadu odlučni: Ostajemo do ispunjenja svih naših zahteva

Poljoprivrednici Stiga iz Požarevca dogovorili su sastanak sa premijerkom Anom Brnabić za četvrtak pa su i ratari okupljeni u Novom Sadu odustali od blokade grada, ali su ostali ispred Vlade i odlučili da tu provedu noć. Kako je javila reporterka N1 iz Novog Sada, oni su upalili rotacije na traktorima, jer žele da pošalju jasnu poruku da je situacija ozbiljna, da ih je sve više, i da će ih biti sve više narednih dana.

Dragoslav Adamović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika kaže za N1 da su rešili da ostanu do kraja, dok svi njihovi zahtevi ne budu ispunjeni. Među njihovim zahtevima je da otkupna cena za tonu suncokreta bude minimum 700 evra sa PDV, kao i da imaju povoljnije cene za točenje goriva.

- Dodali smo još jedan zahtev, a to je da se obrišu sve kazne koje je tokom današnjih protesta policija upisala poljoprivrednicima… Sutra će nas biti mnogo više pa ćemo morati nešto radikalizovati, postoji mogućnost da budu blokade, hteli smo po svaku cenu to da izbegnemo, ali ministarstvo je gluvo, te možete sutra da očekujete i blokade. Želimo da prihvate naše zahteve, nemamo više šta da pregovaramo, zamajavaju nas, čekaju da počne vršidba suncokreta i da mi moramo da odemo u njive. Nema više pregovora, hoćemo da nam se ispune zahtevi i kraj priče - poručuje Adamović.

On dodaje da ne zna zašto su tačno u Stigu odustali od blokada, navodeći da im je obećano da će od sutra biti ukinuta zabrana izvoza suncokretovog ulja, i da će biti dozvoljeno podizanje cene u prodavnicama, „tako da bi kao otkupljivači imali računa da nam plate više suncokret, i koliko imam informaciju, dogovorili su se da će se u četvrtak sastati sa Anom Brnabić.

Naime, poljoprivrednicima Stiga je večeras šef kabineta ministra poljoprivrede Marko Šaranovac potvrdio da je skinuta zabrana izvoza ulja i da se očekuje porast cena ulja. Most na Moravi kod Požarevca je deblokiran, kazao je za N1 Milan Marković, potpredsednik Udruženja poljoprivrednika Stig iz Požarevca.

Kako javlja reporter N1 koji je pratio blokadu mosta na Moravi kod Požarevca, petnaestak poljoprivrednika iz Stiga koji su danas blokirali most preko Velike Morave kreću automobilima za Novi Sad noćas da podrže kolege iz Vojvodine.

Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrede rekao je ranije za N1 da ukoliko se do 20h ne bude znala cena suncokreta, da će poljoprivrednici iz Stiga blokirati autoput, a oni u Novom Sadu blokiraće grad.

On je tokom dana rekao koji problemi moraju da se reše – izvoz svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, dizel bez akzica za 100 litara po hektaru i subvencionisanje veštačkog đubriva.

Kazao je i da je jedina prava sledeća adresa – predsednik Republike Aleksandar Vučić.

- Jedino on može da preseče - kazao je.

Poljoprivrednici su za N1 rekli da ne veruju više obećanjima „tehničara.

- On (ministar Nedimović) je došao na brzinu, rekao je da će da vidi sa premijerkom, mi smo se sreli sa njim još pre četiri nedelje, pa da će nam se javiti, a u ponedeljak se javio šef kabineta i rekao da je on u Albaniji. Bili smo strpljivi, pitanje je šta će se dalje dešavati, moguće da će sutra još više ljudi da se skupi - rekao je Slankamenac.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati