Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

08. 08. 2022. 19:11 1

REM objavio celu odluku: Zašto su Pink, Hepi, Prva i B92 dobili dozvole

REM je na svom sajtu objavio detaljno obrazloženje, na više od 80 strana, o dodeli dozvola za nacionalne frekvencije televizijama koje su je i ranije imale. Između ostalog, Savet REM-a je zaključio da će TV PINК, Happy TV, PRVA i TV B92 "u većoj meri nego ostali podnosioci opravdati postojanje višestrukih benefita za gledaoce na području cele Republike, prevashodno kroz objektivan i pravovremeni pristup u prenosu informacija, kroz sopstvenu produkciju programskih sadržaja raznovrsnost ponuđenih programskih žanrova".

Savet je, kako su naveli, posebno imao u vidu, kad je u pitanju Pink - "potencijal za proizvodnju sopstvenog filmskog, igranog i najavljenog kulturno-umetničkog programa", kad je u pitanju Happy "slojevitost najavljene produkcije informativnog žanra", kod Prve "potencijal dokumentarnog programa", a kod TV B92 "naučno-obrazovnog i dečjeg programa". Naveli su da su naročito cenili garancije koje su podnosioci naveli u elaboratima, njihov prethodni rad, ekonomsku održivost…

Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava, i to: TV Pink, Nacionalna Happy TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, K::CN Nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija ispunili uslove iz konkursne dokumentacije, stoji u odluci o izdavanju dozvola.

Savet je prilikom odlučivanja o izdavanju dozvole pošao od Zakona o elektronskim medijima, kojim je propisano da ako se za korišćenje iste zone pokrivanja prijavilo više lica koja ispunjavaju propisane uslove za pružanje medijske usluge, Regulator daje prednost onome za koga osnovano zaključi, na osnovu podnete dokumentacije, da će ostvarivati veći kvalitet i raznovrsnost sadržaja, koji je bliže uređen članom 33. Pravilnika o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge.

Citiranim članom Pravilnika je propisano da ako se za istu zonu pokrivanja prijavilo više podnosilaca koji ispunjavaju minimalne uslove i kriterijume utvrđene ovim pravilnikom, Regulator daje prednost onome za koga osnovano zaključi, na osnovu podnete dokumentacije, da će ostvarivati veći kvalitet i raznovrsnost sadržaja u toj zoni pokrivanja, uz zadovoljavanje svih ostalih navedenih kriterijuma, navedeno je u odluci.

Prilikom odlučivanja kojim će to podnosiocima izdati dozvole, Savet Regulatora je, kako se navodi, uzeo u obzir sve činjenice koji bi uticale na ostvarivanje većeg kvaliteta i raznovrsnosti sadržaja i uporedno-kvalitativnom analizom ispunjenosti kriterijuma došao do zaključka da će podnosioci TV PINК, Nacionalna Happy TV, PRVA i TV B92 u većoj meri nego ostali podnosioci opravdati postojanje višestrukih benefita za gledaoce na području cele Republike, prevashodno kroz objektivan i pravovremeni pristup u prenosu informacija, kroz sopstvenu produkciju programskih sadržaja kao dokaz ukupnih proizvodnih mogućnosti i raznovrsnost ponuđenih programskih žanrova na način da se zadovolje potrebe najšireg auditorijuma i ojača medijski pluralizam.

Dodato je još da je Savet doneo odluku potrebnom većinom. Celu odluku pročitajte ovde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Čekajući novu Vladu

Zoran Živković [03.10.2022.]
Anketa

Poskupljenje čega vam je najteže palo?

Rezultati

Video dana

Uhvatio zalet