Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

14. 07. 2022. 06:00 1

Voda u valjevskim selima je zagađena

Kompanija Euro Lithium Balkan tvrdi da laboratorijske analize, koje su organizacije Marš s Kolubare, Lokalni Front Valjevo i EKOlubarska bitka nedavno predstavile javnosti "nisu dokaz da je voda u seoskim bunarima zagađena", prenele su Kolubarske.rs. Ekološke organizacije su tvrdile da je voda zagađena nakon geoloških istraživanja koje je ta firma sprovodila u okolini Valjeva. Advokat Sreten Đorđević, koji zastupa oštećene meštane valjevskih sela, kaže da je zagađenje vode dokazano upravo na osnovu dokumenata te kompanije.

Đorđević, koji se inače bavi ekološkim pravom, kaže za Novu ekonomiju da to saopštenje ne odstupa od njihovih ranijih saopštenja, kao i da je "normalno da kompanija ne priznaje svoju odgovornost za bilo šta što uradi".

- To što je Euro Lithium Balkan uradio svakako predstavlja zagađenje bunara na području Valjevsko-mioničkog basena. Mi smo u više navrata radili analize i te analize su urađene na Hemijskom fakultetu u Beogradu u Inistitutu za hemiju tehnologiju i metalurgiju - naveo je Đorđević.

Kako naglašava, te analize su "nedvosmisleno pokazale zagađenje", a dodaje i da postoje i dokazi na osnovu analiza, koje je pre desetak godina radio sam Euro Lithium.

- Koncentracija bora u vodi bila nekoliko hiljada puta veća od dozvoljene. Oni su na neki način prikrili sve to od javnosti, i da mi nismo došli do tih podataka to nikada ne bi bilo obelodanjeno - naglašava sagovornik Nove ekonomije.

Prema Đorđevićevim rečima, potpuno je sigurno da je Euro Lithium odgovoran za zagađenje vode borom i nekim drugim materijama na području Valjevsko-mioničkog basena.

- To proizlazi iz njenih analiza, kao i iz analiza koje su urađene za potrebe postupaka koje vodimo - kaže Đorđević.

Kako podseća, trenutno je na snazi privremena mera zabrane primenjenih geoloških istraživanja na području Valjevsko-mioničkog basena.

- To je za njih najvažnije područje. Apsolutno, iz njihove dokumentacije koja takođe nije dostupna u Srbiji, ali koja je predstavljena u Kanadi, proizlazi da oni upravo na području Valjevsko-mioničkog basena hoće da organizuju površinski i podzemni kop. Taj površinski kop zahvata površinu od skoro 30 kvadratnih kilometara. Radi se o planovima za izgradnju mega rudnika - objašnjava Đorđević.

Kako dodaje, bilo kakvo saopštenje koje govori suprotno predstavlja "najobičniju neistinu".

- Ono što mi govorimo proizlazi iz njihovih dokumenata - naglašava Đorđević.

Kompanija Euro Lithium reagovala je nakon što je nekoliko organizacija objavilo pismo o njenim sponzorstvima u nekim sportskim klubovima u Valjevu. U tom saopštenju osvrnula se i na zagađenje bunarske vode, koje se prošle godine pojavilo u valjevskom selu Lukavac i zaseoku Šušeoka.

- Euro Lithium Balkan se opet navodi kao uzročnik zagađenja lokalnih bunara. "Laboratorijske potvrde" koje pominju potpisane organizacije, ne mogu da dokažu da je voda u bunarima zagađena geološkim istraživanjima - navodi se u saopšenju.

Kompanija tvrdi da način uzorkovanja, kao i obezbeđivanje transporta uzoraka do laboratorije, nikada nisu objašnjeni, kao i da to predstavlja važan element validnosti rezultata.

- Sve istražne radove smo vršili na prethodno iznajmljenim delovima parcela, uz odgovarajuće ugovore, da bi posle izvođenja teren bio vraćen u prvobitno stanje, kako zakoni i nalažu - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, privremena mera zabrane je doneta za jedan istražni prostor, na kome u tom trenutku Euro Lithium Balkan nije izvodio radove.

Kompanija ističe da taj postupak još nije okončan i da se trenutno vodi pred Upravnim sudom.

Tvrde i da su radovi na bušotinama obustavljeni u aprilu zbog očuvanja integriteta i bezbednosti zaposlenih, kao i meštana koji su, kako tvrde "bili izloženi javnom linču, naročito od strane pripadnika organizacije Marš s Kolubare".

- Način na koji su takozvani protesti izvođeni, verbalnim maltretiranjem i otvorenim pretnjama, u najmanju ruku su protivzakoniti. Parafraziranje određenih ranih studija kao odluke kompanije da se formira navodni "rudarsko topioničarski basen Valjevo" sa površinskim kopom ogromnih razmera nisu zasnovane na istini, odnosno izvučene su iz konteksta. Odgovorno tvrdimo da neće biti površinskog kopa, ukoliko dođe do proizvodnje - piše u saopštenju.

Euro Lithium Balkan će, kako tvrde njegovi predstavnici, u skladu sa zakonom nastaviti i proširiti podršku lokalnoj zajednici na različite načine, kao i da im je "žao zbog toga što se dobronamerne i korisne akcije tendenciozno predstavljaju kao zlonamerne".

Pored Euro Litijuma, u Srbiji se nekoliko kompanija bavilo istraživanjem litijuma i borata. Najpoznatija među njima, Rio Tinto, prekinula je svoj projekat Jadar, pre izbora i nakon velikih protesta koje su organizovali građani.

Kako je ranije pisala Nova ekonomija, litijum je i dalje strateški mineral prema Zakonu o rudarstvu. Zbog zabrinutosti za životnu sredinu u Srbiji, narodnu inicijativu za izmenu Zakona o rudarstvu podneo je pokret Kreni-promeni, koji je i ranije organizovao onlajn peticiju protiv rudnika litijuma u dolini reke Jadar.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati