Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

04. 07. 2022. 09:40 16

Brnabić, ovo je sve šizofreno! PISMO RADNIKA RGZ

Poštovana predsednice Vlade, obraćamo Vam se iako je aktuelna Vlada u tehničkom mandatu ali iz sasvim praktičnih razloga. Višenedeljna blokada rada Republičkog geodetskog zavoda i svi problemi koji su iz toga proistekli zahtevaju validne i konkretne odgovore - piše u pismu Sindikata zaposlenih RGZ-a upućeno premijerki Ani Brnabić.

Dalje se navodi:

Više od 20 dana, javnost a i mi zaposleni u RGZ-u i katastrima širom Republike Srbije, ne možemo da shvatimo o čemu se zapravo radi. Nesuvisla i nerazumljiva saopštenja koja dolaze iz RGZ-a osim što ih ne prezentuju najodgovorniji rukovodioci, izgleda imaju za cilj dezinformisanje dela javnosti. Danas kad ističe tri nedelje od blokade RGZ-a više od 2/3 zaposlenih ne radi svoj posao. Kako se onda može konstatovati da je sve u najboljem redu u RGZ-u?

U danu kada je objavljeno da je RGZ-počeo sa radom ni jedan službenik nije mogao da se uloguje na svoju radnu stanicu i obavi bilo koji od poverenih mu poslova. To stanje je i danas u najvećem broju katastara. Nakon toga dolaze informacije da su sve baze RGZ-a koje se tiču ličnih podataka građana bezbedne. Koje su to baze i šta sadrže?

Puštanje u rad različitih servisa i puštanje u probni rad nekoliko najvećih službi za katastar oglašeno je kao uspostavljanje rada katastra na nivou pre incidenta. Da li je to zaista tako i danas posle nedelju dana?

Zaposlenima je nakon puštanja u rad nekih servisa upućena instrukcija da je strankama zabranjen ulazak u Službe za katastar a strankama predočeno da elektronski mogu da zakažu dolazak u katastar.

Poslednja nelogičnost je najava uspostavljanja rada u punom kapacitetu a istovremeno upućen nalog zaposlenima da ne smeju da komuniciraju ni sa jednom strankom kao ni sa trećim licima o stanju u katastru i RGZ-u. Očito je da se od zaposlenih očekuje da nešto prikriju ali nije konkretno rečeno šta. Konkretno je predočeno da svako kršenje ovog naloga predstavlja povredu disipline i radnih obaveza službenika u RGZ-u.

Gospođo Brnabić, iz svega navedenog nije teško zaključiti da je neko naložio direktoru i njegovim VD pomoćnicima da ne komuniciraju sa javnošću i trećim licima o stanju u RGZ-u. To naređenje oni izgleda sada prenose na zaposlene ali na nezakonit i krajnje bahat način. O tome svedoče i različite kvalifikacije o formi incidenta koji je izazvao blokadu rada jedne od najosetljivijih državnih institucija. Hakerski ili teroristički napad iz inostranstva, sa virusom koji podrazumeva traženje otkupa kojeg izgleda nije bilo, do informatičke sabotaže koja aludira da se sve dešavalo iznutra! Sve što se do sada moglo čuti od strane države o ovom problemu je zaista neverovatno a po nekim formulacijama i šizofreno. Običan građanin je veoma zbunjen a mi zaposleni u RGZ-u šokirani stepenom površnosti i nekompetentnosti koji se svakim danom sve više uvećava.

Da li je institucija kao što je RGZ, u koju su uložena sredstva za digitalizaciju u mnogo većem iznosu od bilo koje druge u našoj zemlji sve ovo zaslužila.

Kojeg su obima i kvaliteta bili zaštitni programi kao i kvalitet softvera koji su pušteni u rad u RGZ-u? Jel neko kompetentan to proveravao i kontrolisao? Koji je kvalitet opreme koja je kupljena i puštena u rad u zavodu u vreme dok ste Vi na čelu Vlade RS? Ko je odgovoran za uočene i evidentne propuste kao i za nepostupanje po podnetim prijavama za javašluk u RGZ-u poslednjih nekoliko godina? Da li iko zna šta se dešava sa drugim stepenom u RGZ-u i ko kontroliše njegov rad u uslovima kada se podaci o predmetima kontinuirano prikrivaju od očiju javnosti pa i zaposlenih?

Na kraju, iako ste u tehničkom mandatu imate priliku da javnosti a i nama zaposlenima objasnite Vaše viđenje buduće transformacije RGZ-a? Brojne špekulacije i najave unose nemir u javnosti i među zaposlenima a iz pisma Svetska banke jasno je da na nivou Vlade postoji neki plan. Pošto u RGZ-u očigledno ne postoji niko nadležan ni kompetentan da sve ovo prezentuje javnosti od Vas kao funkcionera koji je odgovoran za rad RGZ-a kao posebne organizacije očekujemo da to učinite u najskorije vreme - piše na kraju pisma Sindikata zaposlenih RGZ-a upućeno premijerki Ani Brnabić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Dijalog, to sam ja!

Zoran Živković [11.08.2022.]
Anketa

Da li je Svetislav Pešić dobro postupio što je precrtao Miloša Teodosića?

Rezultati

Video dana

Patkonaut