Društvo i ekonomija

[ Izvor: Euronews ]

04. 07. 2022. 06:00 4

Fiskalizacija donela i probleme pri plaćanju čekovima

Nova pravila fiskalizacije, od maja ove godine, donela su i neke novine u plaćanju čekovima. Te novine odnose se samo na avansno plaćanje (plaćanje unapred).

Kako piše Euronews Srbija, ukoliko kupac kupuje robu na čekove, a ona će mu biti isporučena za tri meseca, prodavac je u obavezi da izdaje fiskalni račun po dospeću svake rate, piše u najnovijem Biltenu Ministarstva finansija.

Kao primer naveli su avansnu kupovinu komode. Naime, ako je kupac 18. aprila 2022. godine predao šest čekova prodavcu, za komodu koja se isporučuje 3. juna, a kao datumi puštanja čekova navedeni su 29. april, 29. maj, 29. jun, 29. jul, 29. avgust i 29. septembar 2022. godine, trgovac je u obavezi da kupcu izda fiskalni račun za avans dat 29. aprila, zatim za avans koji je prispeo 29. maja i fiskalni račun za promet dana 3. juna 2022. godine.
U Pravilniku o vrstama fiskalnih računa propisano je da trgovac izdaje fiskalni račun kupcu u štampanoj formi, koja omogućava proveru fiskalnog računa, ali i da alternativno, trgovac može fiskalni račun dostaviti elektronskim putem, isključivo uz saglasnost kupca, odnosno korisnika usluge.

Možda i najilustrativniji primer za obavezno izdavanje posebnog fiskalnog računa uz svaki ček za avansno plaćanje je u turizmu. Ukoliko u januaru počnemo otplatu čekovima aranžmana koji će biti realizovan u junu, agencija je u obavezi da po realizaciji svakog čeka izda fiskalni račun.

To bi moglo da im zakomplikuje poslovanje, ali jedno od rešenja je da, kada uzimaju ispisane čekove od putnika, mogu da im traže saglasnost za dostavljanje računa elektronskim putem.

Zabuna među trgovcima

Ova novina u plaćanju čekovima izazvala je zabunu u javnosti. Mnogi su to protumačili da je po prispeću svakog čeka neophodno izdavanje fiskalnog računa. Iz Udruženja računovostvene komore Srbije pojašnjavaju da fiskalni račun uz svaki ček ide samo za plaćanje unapred.

Predsednica Udruženja računovodstvene komore Srbije Snežana Mitrović navodi za Euronews Srbija da ukoliko je reč o isporuci robe koja se prodaje na rate, ceo iznos maloprodajne vrednosti se kuca u jednom fiskalnom računu sa opcijom naplate - ček.

- Isporuka robe u prometu na malo, iako je prodata na rate, podrazumeva obavezu da se ukupan promet prizna kao prihod u poslovnim knjigama i da se iskaže obaveza za PDV kada je promet izvršen, ako je promet oporeziv PDV. Primljeni čekovi za prodatu robu na rate se tada ne evidentiraju kao primljeni avans već kao primljene hartije od vrednosti koje se unose u blagajnu - pojašnjava Mitrović.

Ističe da, prema Zakonu o fiskalizaciji, ne može se davati tumačenje da se za svaki ček daje avansni račun, ako je promet već izvršen, jer je to pogrešno. Podseća da se avansi primaju unapred, kao gotovina ili hartija od vrednosti, za buduće promete.

Čekovi popularni među građanima

Koliko će obaveza izdavanja fiskalnog računa za svaki avansni ček otežati trgovcima tek će se videti. Ukoliko im previše zakomplikuje poslovanje, možda bi moglo da dovede do toga da ih jednostavno više ne primaju.

A čekovi su i dalje veoma popularni među građanima, iako banke nude kartice za plaćanje na odloženo. Za veliki broj građana, posebno penzionere, kupovina na čekove sa odlaganjem od nekoliko meseci i dalje je najčešće jedini način za planiranje skromnog kućnog budžeta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati