Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

02. 07. 2022. 07:00 7

Petina svih umrlih preminula od korone

Petina ukupno preminulih u toku prethodne godine umrli su od bolesti koje mogu da se dovedu u vezi sa kovid-19, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS). Ukupan broj od 27.742 preminulih od kovid-19 je tri puta veći nego što su pokazavali zvanični podaci.

Zvanično objavljeni podaci ukazuju da je tokom 2021. godine od posledica koronavirusa preminulo 9.527 osoba. Ovo su podaci objavljeni na sajtu covid19.rs, koji su po datumima pretraživi u okviru baze Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Od bolesti u vezi sa kovidom-19 preminulo je 15.218 muškaraca i 12.524 žena u toku prethodne godine, prenosi Nova ekomonija.
Pandemija kovid-19 je smanjila i očekivano trajanje života u Srbiji za godinu i po dana, navodi RZS.

- Očekivano trajanje života je u periodu 2002–2019. prosečno raslo za oko 0,2 godine, ali je, zbog povećanog nivoa smrtnosti usled pandemije koronavirusa, ukupno očekivano trajanje života sa vrednosti 75,7 godina u 2019. godini opalo na 74,2 u 2020. odnosno na 72,7 godina u 2021. godini - piše u saopštenju.

Podsetimo, BIRN je već objavio da su tokom 2020. godine postojale uredno popunjene potvrde o smrti u kojima se kovid kao uzrok navodi u preko deset hiljada slučajeva, dok je zvanično saopštavan daleko manji broj, oko tri hiljade.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati