Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

02. 07. 2022. 07:00 17

Ko će da plati dugove EPS-a i GSP-a?

EPS je za za tri meseca ove godine zabeležila gubitak od 29,8 milijardi dinara, a GSP Beograd samo dobavljačima duguje 5,6 milijardi dinara. Odgovorni su čelnici ovih institucija

Od juče su obelodanjeni dugovi dve kompanije bitne po državu: Elektroprivreda Srbije (EPS) je za tri meseca ove godine zabeležila gubitak od 29,8 milijardi dinara ili oko 250 miliona evra, a Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd na dan 31. maj duguje dobavljačima 5,6 milijardi dinara.

Prva informacija je iz izveštaja EPS o realizaciji trogodišnjeg programa poslovanja, a izvor druge je Centar za lokalnu samoupravu.
Dug GSP uključuje 400 miliona dinara koje treba platiti u zakonskom roku, a 5,2 milijarde dinara su kašnjenja izvan tog roka.

Centar za lokalnu samoupravu zahteva hitnu smenu generalnog direktora Radiše Momčiloviča, kao i finansijskog direktora Dejana Krstovića, zbog katastrofalnog poslovanja tog ključnog gradskog javnog preduzeća, dodaje se u saopštenju.

avedeni gubitak EPS-a je rezultat onog iz 2021. godine od 13,2 milijarde dinara. U izveštaju se navodi da EPS nije dobijao subvencije države, ali se zato zaduživao, tako da je zato u prvom kvartalu ove godine 165,7 milijardi dinara.
U četvrtom kvartalu 2021. godine EPS je uvezao struju 1.224 gigavat sati električne energije, koju je platio 289,7 miliona evra ili 278,7 miliona evra više nego što je bilo planirano. U prvom kvartalu ove godine uvoz je povećan na 1.645 gigavat sati po ceni od 219,29 evra po megavat satu, što je plaćeno 360 miliona evra.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović smatra da je to posledica "jedne ozbiljne neorganizovanosti u prethodnim godinama“.

U Intervjuu TV Insajder, u četvrtak, podsetila je da je zbog toga podnela krivičnu prijavu protiv Milorada Grčića bivšeg v.d. direktora EPS-a još polovinom aprila, ali da se tim povodom još uvek ništa nije desilo. Mihajlović veruje da su u toku ispitivanja činjenica iz tužbe, kojoj se tvrdi da je Grčić nesavesnim postupanjem i prekoračenjem ovlašćenja naneo državi štetu od preko 500.000.000 evra, i ugrozio je njen bezbednosti sistem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati