Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vijesti.me ]

30. 06. 2022. 12:57 4

"Postignut dogovor oko Temeljnog ugovora"

"Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša Crkva gde god ima jurisdikciju poštuje svaku državu i njene zakone, zaključili smo da je važno da odnos između Crkve i države bide regulisan ugovorom, kao što je to slučaj sa svim verskim zajednicama", rekao je patrijarh Porfirije posle sastanka sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem.

Patrijarh srpski Porfirije saopštio je da je imao radosnu priliku da se po treći put sretne sa premijerom Crne Gore.

- Kao i prethodnih puta, pored razgovora o opštim temama i nekim svakodnevnim, razgovarali smo naravno i o Temeljnom ugovoru. Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša Crkva gde god ima jurisdikciju poštuje svaku državu i njene zakone, zaključili smo da je važno da odnos između Crkve i države bude regulisan ugovorom, kao što je to slučaj sa svim verskim zajednicama - istakao je Porfirije na konferenciji za medije nakon sastanka sa predsednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem, prenose Vijesti.

Abazović i Porfirije održali su ovog četvrtka sastanak u Patrijaršiji u Beogradu.

- Ugovor o kojem je reč u Crnoj Gori počeo je da se radi od 2012. Bilo je zastoja i problema, u poslednjih godinu dana ušli smo u završnu fazu. Sad je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Moraju da se ispoštuju procedure. Tekst mora da prođe kroz Sinod, da bude prihvaćen, i onda ćemo pristupiti dogovoru u vezi datuma potpisivanja. To bi moglo da bude kruna na normalizaciju odnosa države Crne Gore i naše Crkve - rekao je patrijarh i dodao:

- Naša Crkva nije očekivala, niti to tražila, niti smatra da treba ima bilo šta više od bilo kog građanina Crne Gore. Podrazumeva se da Crkva ne može pristati i na to da ima bilo šta manje od bilo koga drugog. Ovaj ugovor nam obezbeđuje takav status. Zahvalan sam svima koji su učestvovali u izradi ugovora, i iz prethodne vlade i svih prethodnih Vlada od 2012. Svako je ostavio svoj pečat. Zahvalan sam i premijeru Abazoviću i njegovim saradnicima iz Vlade, koji su učinili napor da dođemo do saglasnosti i ako Bog da, potpišemo taj ugovor.

Abazović je rekao da je sastanak bio vrlo konstruktivan.

- Razmenili smo mišljenje ne samo o temama koje su aktuelne. Svi treba da idemo sa porukama mira, i to je put ka progresu cele regije. Završili smo procedure na nivou radnih grupa u vezi Temeljnog ugovora, ići će se na Komisiju za politički sistem, a onda na Vladu. Očekujem da, ako sve prođe kako treba, da uskoro i to pitanje bude stavljeno ad akta, na način da će se ukazati poštovanje prema SPC, ali i državi Crnoj Gori koja je sekularna. Potpisivanje će se obaviti u Crnoj Gori, nema presije - rekao je Abazović.

On je kazao da želi da se ovo pitanje završi na najbolji način.

- Daćemo doprinos tome. Svako treba da radi svoj posao. U prethodnom periodu, zbog raznih razloga, bilo je primera da se država meša u ono što su pitanja crkvenih zajednica. Iskazujem zahvalnost patrijarhu, njegovim saradnicima. Ovo je nastavak posete Srbiji, koji je jako plodonosan. Regija je probala sve osim pomirenja i saradnje, vreme je da probamo i to - poručio je premijer Crne Gore.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati