Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 07. 2022. 14:11 5

Psiholozi Srbije: Kocka menja ponašanje mladih

Društvo psihologa Srbije, na inicijativu svojih članova, prof. dr Olivera Toškovića i asist. Senke Kostić, obraća se javnosti saopštenjem povodom ekspanzije reklama za kockarnice - piše u saopštenju predsednice Društva psihologa Srbije prof. dr Tamare Džamonje Ignjatović, i Izvršnog odbora Društva psihologa Srbije koje prenosimo u celosti.

Iako smo svesni da je kockanje bolest zavisnosti koja datira od davnina, treba skrenuti pažnju na to da je danas kockanje lako dostupno skoro svim slojevima društva. Pored velikog broja igara na sreću koje su dostupne na televiziji, velikog broja otvorenih kladionica u skoro svim gradovima, dostupno je i onlajn klađenje. Laka dostupnost klađenja svakako otežava pojedincu koji želi da prestane da se kocka da se nosi sa bolešću zavisnosti jer je iskušenje preveliko, npr. više nije dovoljno samo izbegavati kladionice u toku njihovog radnog vremena, jer je kockanje konstantno dostupno otkako su kladionice otvorile i mogućnost onlajn klađenja. Ranije je ovaj način klađenja zahtevao fizičko uplaćivanje novca u ekspoziturama kladionica; međutim, to je značajno izmenjeno i olakšano uplatama i isplatama novca preko bankovnog računa.
Imajući sve pomenuto u vidu, posebnu pažnju skreću reklame koje potenciraju kockanje kao vid igre na sreću, a u kojima se ističe da će dobitak dovesti nekog do neizmernog bogatstva. Reklame za kladionice snimaju istaknute javne ličnosti, odnosno osobe koje mogu biti značajni faktori oblikovanja ponašanja mladih. Imajući u vidu da i istraživanja pokazuju relativno visoke stope zavisnosti među stanovništvom, a posebno kockanja, DPS reaguje javnom osudom reklamiranja kladionica.

Verujemo da bi u opšem interesu građana bilo veoma važno pokretanje inicijative za zakonske restrikcije u vezi sa reklamiranjem kockarnica, zabranu otvaranja kockarnica blizu škola, kao i zabranu da kockarnice budu sponzori sportskih manifestacija ili klubova, a sve to po ugledu na zemlje koje su to već sprovele, npr. Španija i Velika Britanija. Takođe, pošto u R. Srbiji već postoje zakonske odredbe kojima se ograničava reklamiranje alkoholnih pića ili cigareta, zbog štetnih posledica po zdravlje i potencijalnog izazivanja zavisnosti, smatramo da se isti princip može i treba primeniti na reklamiranje kockarnica, s obzirom da se javno i neograničeno reklamiranje kockarnica može shvatiti i kao promocija zavisničkog ponašanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Dijalog, to sam ja!

Zoran Živković [11.08.2022.]
Anketa

Da li je Svetislav Pešić dobro postupio što je precrtao Miloša Teodosića?

Rezultati

Video dana

Patkonaut