Društvo i ekonomija

[ Izvor: Euractiv ]

22. 06. 2022. 19:53 6

Srbija po cenama hrane NAJSKUPLJA u regionu

U Srbiji su hrana i bezalkoholna pića najskuplji u regionu, a među članicama Evropske unije cene tih proizvoda najviše su u Luksemburgu, prema podacima evropske agencije za statistiku Eurostat.

Cene robe široke potrošnje i usluga u Srbiji su na nivou od 60 odsto proseka EU, pokazuju podaci Eurostata za 2021. godinu.

Hrana i piće su za 15 procenata jefitniji od evropskog proseka, ali su skuplji nego u Albaniji (82,6% od proseka EU), Crnoj Gori (81,5%), Bosni i Hercegovini (78,4%) i Severnoj Makedoniji (64,2%), piše Euractiv.

Srbija takođe ima najviše cene elektronskih uređaja u regionu i EU, za 19 procenata više od evropskog proseka, a u Evropi su ti proizvodi skuplji jedino na Islandu i u Norveškoj.

Što se tiče električne energije, gasa i drugih vrsta goriva, cene u regionu su približno iste i više nego duplo niže od proseka EU.

Cene alkohola i duvana u Srbiji su na 68,5% evropskog proseka, a cene odeće i obuće su nešto niže od proseka EU (oko 93%).

Severna Makedonija ima najjeftiniji alkohol i duvan u Evropi, a Crna Gora najjeftinija lična prevozna sredstva.

Među članicama EU, Danska i Irska su najskuplje kada su u pitanju cene robe široke potrošnje i usluga, koje su za 40% više od proseka EU, a iza njih su Luksemburg (132% evropskog proseka), Švedska (128%) i Finska (126%).

Najniže cene robe i usluga imaju Rumunija i Bugarska, na nivou od 56% proseka EU, i Poljska (60%).

Kada su u pitanju hrana i bezalkoholna pića, najskuplji je Luksemburg, gde su cene tih proizvoda za 25% više od proseka u članicama EU. Iza Luksemburga su Danska i Irska, a najjeftinije su Rumunija, sa 69% proseka EU, i Poljska (72%).

Najveće razlike u cenama su u ugostiteljstvu, kao i alkohola i duvana.

Restorani i hoteli u Danskoj su čak 3,4 puta skuplji nego u Bugarskoj, gde su cene više nego duplo niže od evropskog proseka.

Alkohol i duvan su u Irskoj duplo skuplji od proseka EU, u Finskoj za 73%, u Švedskoj za 36%, a najjeftiniji su u Bugarskoj (64% proseka EU), Poljskoj (72%) i Mađarskoj (79%). Velike razlike u cenama su posedica različitog oporezivanja ovih proizvoda.

Članice EU se manje razlikuju po cenama odeće, pri čemu su cene najniže u Bugarskoj, 24% manje od proseka, a najskuplje u Danskoj, 34% veće od proseka.

Po cenama ličnih prevoznih sredstava, koja uključuju automobile, motocikle i bicikle, Danska je takođe najskuplja (138%), a Poljska najjeftinija (81%).

U Poljskoj su najjeftiniji i elektronski uređaji (televizori, audio-vizuelni uređaji, računari i računarska oprema), čije su cene za 12% niže od proseka EU, a najskuplji su u Holandiji, za 13% iznad proseka.

Električna energija, gas i goriva najskuplji su u Danskoj (131,8%), a najjeftiniji u Mađarskoj (47,7%).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati