Društvo i ekonomija

Direktno.rs

05. 06. 2022. 13:18 3

"Za 10 godina, ova vlast nije rešila goruće probleme"

Svake godine 5. jun - Svetski dan životne sredine nas podseća na ekološke probleme sa kojima se naši građani susreću, kaže Igor Radošević, predsednik Odbora za ekologiju i zaštitu životne sredine Stranke slobode i pravde.

"Za 10 godina, ova vlast nije rešila goruće probleme kao što su:

1. Zagađenje vazduha - iz elektrana, kućnih ložišta, i saobraćaja, gde zimi dobijamo upozorenja da ne otvaramo prozore, ne izvodimo decu napolje zbog čega nam umire godišnje oko 10.000 ljudi.

2. Otpadne vode - sve završavaju u našim rekama, koje su pune fekalija, jer vlast za 10 godina nije izgradila centar za preradu otpadnih voda.

3. Pijaća voda - gde npr. grad Zrenjanin i posle 18. godina nema pijaću vodu. U Vojvodini je manje od 30% javnih vodovoda ispravno.

4. Deponije - kojih ima je sve više, dok se od najveće deponije u Vinči pravi spalionica koja će za oko 1,2 milijarde evra godišnje trovati građane Beograda sa 90.000 tona pepela.

5. Uništavanje vodoizvorišta Makiško polje radi izgradnje novih zgrada i metroa kojem tu nije mesto.

6. Savski nasip – gde se toleriše divlja gradnja ugrožavajući 100.000 građana Novog Beograda koji žive uz reku.

7. Jaroslav Černi - privatizovanje vodoprivrednog instituta od strateškog značaja, koji ima bazu podataka o svim vodnim tokovima u Srbiji.

8. Dozvoljavanje kineskim kopanijama Zijin (Bor), Linglong (Zrenjanin), Hestil (Smederevo) koji zagađuju vazduh zbog čega nam građani u velikom broju oboljevaju od karcinoma i umiru.

9. Rio Tinto - koji se samo privremeno primirio ali nije odustao od otvaranja rudnika litijuma, zbog čega će biti uništen veći deo zapadne Srbije.

10. Seča šuma - koja u Beogradu iznosi ispod 10%, dok u Vojvodini iznosi 6% (Ljubljana ima 46% pod šumama).

Decenija je prošla, a ekološki problemi se ne rešavaju, već se samo gomilaju. Odbor za ekologiju SSP je u svom Eko planu predstavio rešenja za sve ekološke probleme https://ssp.rs/ekologija/", podseća Igor Radošević, analitičar zaštite životne sredine i predsednik Odbora za ekologiju i životnu sredinu SSP.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati