Društvo i ekonomija

Direktno.rs

25. 05. 2022. 13:19 7

Ružiću, obiđite škole da vidite koliko su zapuštene

Ministre Ružiću, potpuno ste u pravu, obrazovanje prati ekonomski razvoj. Hvalite se po svetu uvođenjem programiranja i Digitalnog sveta u osnovne škole od prvog razreda i kažeteb da ste ponosni što smo samo mi to uradili, a ne i razvijene zemlje - piše u otvorenom pismu Branku Ružiću, koje potpisuje Nataša Zečević, predsednica Odbora za obrazovanje Stranke slobode i pravde, a koje prenosimo u celosti.


Možda razlog treba tražiti u svrsishodnosti takvih odluka. Pravo programiranje podrazumeva dobro poznavanje matematike, logike, razvijeno kritičko mišljenje i sposobnost rešavanja problema. Međutim, izveštaj sa PISA testiranja nam ukazuje da je 40 odsto petnaestogodišnjaka funkcionalno nepismeno. Sigurna sam da ste čitali prave rezultate sa pilotiranja državne mature, a ne one u medijima, i jasno vam je da mali procenat učenika može da reši test iz matematike i srpskog.

Istraživanja o efektima nastave u vreme pandemije svuda, osim kod nas, pokazuju pad kvaliteta obrazovanja, još veću nejednakost među učenicima i smanjenje pravednosti obrazovanja. Dodatno, ako se pomerimo iz velikih gradova učenici nemaju načina da dođu do srednje škole, nema prevoza, nema učeničkih domova. Da stvar bude gora, u poslednjih 10 godina broj učenika u osnovnim i srednjim školama opao je za neverovatnih 110.000. A bez mladih, nema budućnosti.

Zato Vam predlažem da što pre obiđete škole i proveriite da li naši učenici imaju uređene toalete, toplu vodu, toalet papir i uverićete se koliko su nam škole zapuštene, a obrazovanje u raspadu. Jedini način da se privede nameni, a od naših đaka napravimo sposobne ljude jeste maksimalno ulaganje u obrazovanje, da se ono ne tretira više kao trošak, već najbolja investicija u budućnost, bolji položaj i veće plate za prosvetne radnike, nastava sa najviše 20 učenika u odeljenju, revizija nastavnih programa i obavezno srednje obrazovanje, na šta Stranka slobode i pravde godinama ukazuje, a sada je zadnji momenat da se ovakva reforma obrazovanja i primeni kako šteta ne bi bila trajna i nepopravljiva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati