25. 05. 2022. 13:19 7

Ružiću, obiđite škole da vidite koliko su zapuštene

Ministre Ružiću, potpuno ste u pravu, obrazovanje prati ekonomski razvoj. Hvalite se po svetu uvođenjem programiranja i Digitalnog sveta u osnovne škole od prvog razreda i kažeteb da ste ponosni što smo samo mi to uradili, a ne i razvijene zemlje - piše u otvorenom pismu Branku Ružiću, koje potpisuje Nataša Zečević, predsednica Odbora za obrazovanje Stranke slobode i pravde, a koje prenosimo u celosti.

Možda razlog treba tražiti u svrsishodnosti takvih odluka. Pravo programiranje podrazumeva dobro poznavanje matematike, logike, razvijeno kritičko mišljenje i sposobnost rešavanja problema. Međutim, izveštaj sa PISA testiranja nam ukazuje da je 40 odsto petnaestogodišnjaka funkcionalno nepismeno. Sigurna sam da ste čitali prave rezultate sa pilotiranja državne mature, a ne one u medijima, i jasno vam je da mali procenat učenika može da reši test iz matematike i srpskog.

Istraživanja o efektima nastave u vreme pandemije svuda, osim kod nas, pokazuju pad kvaliteta obrazovanja, još veću nejednakost među učenicima i smanjenje pravednosti obrazovanja. Dodatno, ako se pomerimo iz velikih gradova učenici nemaju načina da dođu do srednje škole, nema prevoza, nema učeničkih domova. Da stvar bude gora, u poslednjih 10 godina broj učenika u osnovnim i srednjim školama opao je za neverovatnih 110.000. A bez mladih, nema budućnosti.

Zato Vam predlažem da što pre obiđete škole i proveriite da li naši učenici imaju uređene toalete, toplu vodu, toalet papir i uverićete se koliko su nam škole zapuštene, a obrazovanje u raspadu. Jedini način da se privede nameni, a od naših đaka napravimo sposobne ljude jeste maksimalno ulaganje u obrazovanje, da se ono ne tretira više kao trošak, već najbolja investicija u budućnost, bolji položaj i veće plate za prosvetne radnike, nastava sa najviše 20 učenika u odeljenju, revizija nastavnih programa i obavezno srednje obrazovanje, na šta Stranka slobode i pravde godinama ukazuje, a sada je zadnji momenat da se ovakva reforma obrazovanja i primeni kako šteta ne bi bila trajna i nepopravljiva.

Rijaliti

Zoran Živković [29.06.2022.]

Gde ćete na odmor ovog leta?

Dodaj gas i ne brini