Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

19. 05. 2022. 23:08 1

"Suša bi mogla da prepolovi rod pšenice"

Godina je krenula loše i što se tiče vremenskih uslova za rod žitarica. Ekstremnna suša zahvatila je sever Srbije Šumadiju i zapadni deo zemlje, to je i zvanična ocena meteorologa. Takva situacija najviše pogađa pšenicu, čiji bi rod mogao da bude i prepolovljen, kaže Slavko Vukov iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Manjak padavina, kako dodaje, trentno ne ugrožava kukuruz i suncokret, ali i za te useve problematično može da bude ako u narednih mesec dana ne bude veće količine padavina, piše N1.

- Situacija je na korak od katastrofe, posebno kada je reč o pšenici, tokom zime i proleća je bio manjak padavina. Srećom da je u okolini Zrenjanina, za mesec dana, palo nešto kiše, pa je pšenica uspela da preživi i malo se oporavi, u odnosu na stanje početkom aprila. Sada je delikatna situacija, jer pšenica klasa - kaže Vukov.

Iz klasanja kreće u cvetanje, a posle u takozvano nalivanje zrna.

- Sada je ključni period za pšenicu, kada joj treba vlage, a vlage nema. Količine vlage koje su bile u zemljištu, pšenica ih je iscrpila, sada jedva preživljava, tako da je dramatično. Ako u narednih sedam do deset dana ne bude veće količine kiše, rod pšenice bi mogao da bude prepolovljen. I sada već zaključujem da prošlogodišnji rod ne možemo da dobacimo. Govorim o srednjem Banatu, tu rod bi mogao da bude i prepolovljen - navodi ratar iz okoline Zrenjanina.

Džabe, kaže, svetske cene i tražnja, jer "ako nema roda nemamo čemu da se nadamo".

- Sve smo uložili da pšenica dođe do dobrog roda, urađena je prva zaštita, sada se radi i druga, jer hoćemo da zaštitimo svako zrno. Sve smo uradili, nemamo više šta da uradimo jedino da se molimo Bogu, sve zavisi od padavina - naglašava Vukov.

Mi smo, kaže, u deficitu padavina cele zime i proleća, to je sada novi problem.

Komentarišući navodanjavanje on kaže da je statistika jasna - malo se površina navodnjava.

- Navodnjavanje je u redu ako je pogonsko gorivo električna energija, ako se to radi preskupim dizel gorivom, onda zaboravite - to je preveliki finansijski ulog. Ko koristi energiju struje za navodnjavanje? Malo je takvih sistema, retki su, istina država ih je subvnecionisala. Ali, sistemi za navodnjavanje u ratarstvu su komplikovani, teško je i nerealno oslanjati se na njih kada je ratarstvo u pitanju - kaže Vukov.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati