Društvo i ekonomija

[ Izvor: Telegraf.rs ]

10. 03. 2022. 10:48 1

Potvrđena bakterija u porodilištu u Aranđelovcu

Uzrok infekcije tri bebe u porodilištu Opšte bolnice u Aranđelovcu, definitivno jeste bakterija legionela, koja je, kako kaže dr Ivana Kuzmić, pomoćnik direktora za medicinska pitanja u toj ustanovi, izolovana u uzorku vode, a ne iz ventilacije.

Ona objašnjava da cela bolnica radi na minimumu procesa rada, nema operativnog programa, a topla voda je isključena iz sistema, sve dok analize ne pokažu da je ona ispravna. Napominje da nije izolovana u ventilaciji, kako se pisalo u medijima, i da ona nije ni bila uključivana.

- Zatvorili smo porodilište po nalogu naše zdravstvene inspekcije. Sada čekamo da se dezinfikuje voda, da uradimo ponovne analize i da se vratimo nekom normalnom radu. Kada dobijemo prvi rezultat, koji nam govori da nam je voda u sistemu sterilna, otvorićemo porodilište - priča dr Kuzmić za Telegraf.rs.

Navodi da su zbog svega isključili toplu vodu iz sistema, a da bolnica funkcioniše na minimumu procesa rada.

- Nema operacija. Sve je to predlog mera naših zdravstvenih inspektora. Oni su na osnovu cele situacije doneli zaključak šta treba da uradimo i mi sada te mere sprovodimo. U najkraćem roku ćemo se vratiti u normalan sistem rada, odnosno kada sve bude bezbedno po zdravlje pacijenata - kaže ona.

Na pitanje odakle legionela u vodi, kaže da se to svi pitaju, i dodaje da se osim tri bebe, niko više nije javio sa tegobama koje su one imale.

- Niko se nije javljao niti od dece, niti od odraslih sa sličnim tegobama. Pratimo redovno na dnevnom nivou i izveštavamo o svemu naše kolege u Kragujevcu koji su nam najviše i pomogli u Institutu za javno zdravlje, tako da je za sada sve epidemiološki mirno da kažem - kaže dr Kuzmić.

Podsetimo, tri bebe iz ove bolnice su prošle srede prebačene na lečenje u Univerzitetski centar Kragujevac. Jedna od njih je, pošto je u Kragujevcu stabilizovana, prebačena posle par dana u Univerzitetsku dečiju bolnicu u Tiršovoj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati