Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

26. 01. 2022. 20:35 4

Firma Kisićkinog brata ima uvid u zdravstvene podatke?!

Beogradski ogranak češke firme Nites, u kojoj je jedan od izvršnih direktora brat ministarke za rad i članice Kriznog štaba Darije Kisić, u prošloj godini samo od Ministarstva zdravlja dobio je poslove vredne gotovo sedam miliona evra. Nites je na tenderima nastupao u konzorcijumu sa privatnom firmom Medit i državnim Telekomom, i bili su jedini ponuđač.

Platforme za elektronske recepte, bolovanje, prevenciju i dijagnostiku, između ostalog bazu svih rezultata testiranja na kovid-19… Sve to u Srbiji održava beogradski ogranak češke firme NITES, u kojoj je izvršni direktor Bojan Kisić.

To znači i da ta firma ima uvid u sve te osetljive i lične zdravstvene podatke građana Srbije. Dostupni su im podaci od čega boluje neko, koje lekove koriste, kada su bili na bolovanju, kada su testirani na kovid, kakvi su rezultati…

Ko garantuje tajnost

Zbog činjenice da je jedan od direktora brat ministarke Darije Kisić postavlja se pitanje šta je garancija da ti podaci neće biti zloupotrebljeni.

Ono što u svemu dodatno budi sumnje je i podatak da je konzorcijum Nitesa, Medita i Telekoma bio jedini ponuđač. Konkurencije nije bilo, pa samim tim ni mogućnosti da se ostvari najpovoljnija cena.

Ovaj konzorcijum je samo u 2021. sa Ministarstvom zdravlja ugovorio pet poslova vrednih 6,7 miliona evra.

U maju su u jednom danu potpisali čak dva ugovora. Jedan posao vredan nešto više od 160 miliona dinara odnosio se na održavanje nacinalne medicinske platforme za prevenciju i dijagnostiku, a drugi za proširenje iste te platforme. To je građane koštalo dodatnih 160.200.000 dinara.

I tu saradnja nije završena.

U jednom mesecu tri posla

Samo osam dana kasnije isti konzocijum dobija još jedan posao, i to za održavanje sistema elektronskog recepta. Samo od tog ugovora Nites je inkasirao oko 113 miliona dinara.

Već sledeći ugovor potpisan je u julu za postavku platforme za elektronsko bolovanja. Vrednost posla bila je 197.100.000 dinara.

Poslednji ugovor je potpisan u novembru 2021. godine, i to za "proširenje elektronskog recepta za lekare i specijaliste". I to je koštalo dodatnih 161.650.000 dinara.

Ovo nisu jedini poslovi firme "Nites" sa državom i njenim kompanijama. Više miliona evra zarađivali su od ugovora sklapanih i sa EPS-om.

Istraživanje BIRN-a objavljeno u maju 2020. godine, pokazalo je da su od 2013. godine firme Nites grupe, čiji je jedan od direktora Bojan Kisić, samo u Srbiji potpisale 27 ugovora vrednih oko 26,8 miliona evra, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama.

U međuvremenu je Nites nastavio sa „uspešnim“ nastupima na tenderima, pa se broj ugovora i vrednost poslova značajno uvećala.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati