Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Standard ]

24. 01. 2022. 16:15 7

Austrijski Standard: Srpska vlada u svemu vidi zaveru

Suočena sa protestima protiv projekta eksploatacije litijuma, srpska vlada pribegla je retorici koja je već poznata iz Mađarske i Rusije, piše austrijski list "Standard". Kako navode, u pitanju je etiketiranje nevladanih organizacija kao stranih agenata.

Vlada u Beogradu u svemu vidi zaveru protiv Srbije, piše list, precizirajući da je premijerka Ana Brnabić nedavno prozvala organizacije poput američkog USAID-a, Fondaciju otvoreno društvo, ali i nemačku Fondaciju Hajnrih Bel i austrijsku NVO River voč za organizovanje i finansiranje protesta u Srbiji.

- Ona se pravi kao da pobuna zbog netransparentnosti i eksproprijacije i briga za životnu sredinu uopšte ne potiču iz srpskog društva, nego spolja. A tu greši - piše austrijski list.

 - Pored toga, to što je potkačila i Fondaciju Hajnrih Bel pokazuje da vlada u Beogradu, koju je do sada podržavala vlada Angele Merkel, nije oduševljena prisustvom Zelenih u vladi u Berlinu - ocenjuje list.


Dnevnik piše da je upiranje prstom u strane izdajnike nešto što je već dobro poznato iz mađarske ili ruske politike.

- NVO se birokratski maltretiraju i difamiraju kao strani agenti - piše Standard, dodajući da Brnabić time samo pokazuje "demokratsko-političko stanje svoje zemlje" za koju je i organizacija Fridom haus, "kao i Mađarsku, ocenila da više nije demokratija, nego hibridni režim."

- Međutim, ekološki aktivizam je pozitivan znak da ekološka svet jača i da je demokratski pokret živ - piše Standard.

Dnevnik ipak ocenjuje da bi bilo poželjno i kada bi se povela "racionalna" rasprava o tome kako i na što je moguće više ekološki način, neophodni litijum iskoristiti i za električne motore.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati