Društvo i ekonomija

Direktno.rs

22. 01. 2022. 17:36 2

"Vlast stopirala projekat Jadar samo do izbora"

"Ukidanje Prostornog plana Jadar učinjeno je na pravno neispravan način. Vladi Republike Srbije smo, zajedno sa zahtevom za zabranu istraživanja i ekpolatacije bora i litijuma, ukazali na tačan pravni put kako staviti van snage navedenu Uredbu", poručio je Savo Manojlović, predsednik UZUZ-a i direktor kampanje "Kreni - Promeni".

Izjavu Save Manojlovića prenosimo u celosti:

"Na ovaj način Vlada Republike Srbije omogućava Rio Tintu da sutra odluku o ukidanju ospori i reaktivira prostorni plan. Istovremeno, bez pravnog osnova pojačava se pravna argumentacija Rio Tinta kada bude tužio Srbiju za odštetu. Vlada ovim direktno radi protiv interesa Srbije.

U dopisu smo jasno naveli da pre stavljanja van snage od strane Vlade, ministarstvo za zaštitu životne sredine mora da ukine saglasnost na Izveštaj o strateškom uticaju Prostornog plana, zbog nezakonitosti. U dopisu smo naveli tačne razoge tih nepravilnosti na osnovu kojih je moguće izraditi pravno valjano obrazloženje.

Druga bitna stvar je uvođenje zabrane istraživanja i ekspolatacije litijuma i bora kroz zakonske izmene, čime se ekološki štetno rudarenje zabranjuje na nivou cele Srbije. Očigledno je da je moratorijumom od jedne godine koji je predlagao predsednik Vučić i ovim neispravnim ukidanjem uredbe, trebalo da se projekat stopira do izbora. To objašnjava i odbijanje premijerke da javno garantuje bezbednost volonterima koji će skupljati narodnu inicijativu, kao i odlučivanje o narodnoj inicijativi pre izbora.

U četvrtak u 19 sati zakazujemo novi protest: "Srbija nije na prodaju" ispred Predsedništva. Ostaju dva uslova. Ukidanje uredbe na pravno ispravan i uvođenje zabrane za rudarenje bora i litijuma.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti je takođe spremno da Vladi besplatno ponudi pomoć oko sastavljanja obrazloženja i načina otklanja svih nepravilnosti. Vladi je takođe predat predlog kako treba da glasi novi član 4a Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojim se zabranjuje istraživanje i ekpolatacija bora i litijuma", zaključio je Savo Manojlović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati