Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

22. 01. 2022. 17:36 2

"Vlast stopirala projekat Jadar samo do izbora"

"Ukidanje Prostornog plana Jadar učinjeno je na pravno neispravan način. Vladi Republike Srbije smo, zajedno sa zahtevom za zabranu istraživanja i ekpolatacije bora i litijuma, ukazali na tačan pravni put kako staviti van snage navedenu Uredbu", poručio je Savo Manojlović, predsednik UZUZ-a i direktor kampanje "Kreni - Promeni".

Izjavu Save Manojlovića prenosimo u celosti:

"Na ovaj način Vlada Republike Srbije omogućava Rio Tintu da sutra odluku o ukidanju ospori i reaktivira prostorni plan. Istovremeno, bez pravnog osnova pojačava se pravna argumentacija Rio Tinta kada bude tužio Srbiju za odštetu. Vlada ovim direktno radi protiv interesa Srbije.

U dopisu smo jasno naveli da pre stavljanja van snage od strane Vlade, ministarstvo za zaštitu životne sredine mora da ukine saglasnost na Izveštaj o strateškom uticaju Prostornog plana, zbog nezakonitosti. U dopisu smo naveli tačne razoge tih nepravilnosti na osnovu kojih je moguće izraditi pravno valjano obrazloženje.

Druga bitna stvar je uvođenje zabrane istraživanja i ekspolatacije litijuma i bora kroz zakonske izmene, čime se ekološki štetno rudarenje zabranjuje na nivou cele Srbije. Očigledno je da je moratorijumom od jedne godine koji je predlagao predsednik Vučić i ovim neispravnim ukidanjem uredbe, trebalo da se projekat stopira do izbora. To objašnjava i odbijanje premijerke da javno garantuje bezbednost volonterima koji će skupljati narodnu inicijativu, kao i odlučivanje o narodnoj inicijativi pre izbora.

U četvrtak u 19 sati zakazujemo novi protest: "Srbija nije na prodaju" ispred Predsedništva. Ostaju dva uslova. Ukidanje uredbe na pravno ispravan i uvođenje zabrane za rudarenje bora i litijuma.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti je takođe spremno da Vladi besplatno ponudi pomoć oko sastavljanja obrazloženja i načina otklanja svih nepravilnosti. Vladi je takođe predat predlog kako treba da glasi novi član 4a Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojim se zabranjuje istraživanje i ekpolatacija bora i litijuma", zaključio je Savo Manojlović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Tačka susreta

Zoran Živković [25.05.2022.]
Anketa

Kako ćete da se hladite tokom leta?

Rezultati

Video dana

Pas obožava sladoled