Društvo i ekonomija

Direktno.rs

21. 01. 2022. 07:05 17

Građani Srbije plaćaju najskuplje gorivo u regionu

Iako režim Aleksandra Vučića tvrdi kako je inflacija u Srbiji najniža u Evropi i kako "ekonomski tigar" nezadrživo napreduje, građani Srbije plaćaju najskuplje gorivo u regionu.

- Cene goriva u regionu koje utiču na cene svega drugog. Ekonomski tigar PROPO - stoji u Instagram objavi stranice usrana.motka, uz prilog cena dizel goriva u zemljama regiona.

Tako najnižu cenu goriva ima Turska 109,94 dinara po litru (0,93 evra). Odmah iza Turske je Severna Makedonija sa 131,88 dinara po litru (1,12 evra).

Na trećem mestu je Bosna i Hercegovina sa 140,57 dinara po litru (1,19 evra). Sa 150,59 dinara po litru (1,28 evra) na četvrtom mestu je Crna Gora, dok je sledi Hrvatska sa 174,08 dinara po litru (1,48 evra).

I na kraju, najskuplje gorivo je u Srbiji 176,40 dinara po litru (1,49 evra).

Podsetimo, prema navodima ekonomista Srbija je treća u Evropi po stopi inflacije.

- Vučić je izneo netačnu informaciju da će inflacija u Srbiji biti najniža, niža i od Nemačke, pošto je godišnja inflacija u Srbiji 2021. bila 7,9 odsto, a u Nemačkoj 5,7. Srbija ima značajno veću inflaciju od evropskog proseka, a prema poslednjim podacima Eurostata samo dve zemlje u EU, Estonija i Litvanija, imaju veću inflaciju od Srbije. Čak i ako se posmatra samo mesečna inflacija u decembru, ona je u Srbiji viša nego u Nemačkoj i većini drugih evropskih zemalja - naveo je Dušan Nikezić, predsednika Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati