Društvo i ekonomija

Direktno.rs

03. 01. 2022. 21:44 14

Protest u Londonu: Vučiću, Srbija nije na prodaju! (VIDEO)

Danas su se oko 12 sati naši građani koji žive u Londonu okupili ispred sedišta Rio Tinta u ovom gradu da podrže najavljene današnje blokade gradova u Srbiji i pošalju svim građanima snažnu poruku "Srbija nije na prodaju".

Okupljenima se obratila Mira Glavardanov, koja dugi niz godina živi u Londonu, ali i svakodnevno prati događaje u Srbiji.

- Sastali smo se danas ovde da podržimo blokade u Srbiji, ali i da direktno kažemo Rio Tintu da ne mogu da se sakriju iza vrata svojih otmenih kancelarija dok pustoše druge zemlje hiljadama milja daleko. Imamo i poruku Vučiću i Vladi Srbije da prestanu da se ponašaju kao makro koji prodaje srpsku zemlju i radnike na kapitalističkom globalnom tržištu. Jer mi kažemo da Srbija nije na prodaju, a srpski radnici nisu robovi! - rekla je ona i nastavila:

- Nažalost, Srbija je tipičan primer zemlje u kojoj njeni prirodni resursi dolaze kao prokletstvo zbog njenog neokolonijalnog položaja u globalnoj kapitalističkoj hijerarhiji. U ovoj hijerarhiji ili eksploatišete ili ste eksploatisani. Rio Tinto ne pustoši samo srpsko selo, već to rade širom sveta, a nije ni Rio Tinto jedina kompanija koja bi eksploatisala srpske resurse ili radnike. Tu su Dandi, Jura, Linglong i lista je zaista duga.

Mira Glavardanov je navela da u toj borbi predaje nema...

- Možemo da uzvratimo i možemo da pobedimo, i pobedićemo. Naša borba da sačuvamo srpsku prirodu i egzistenciju naših poljoprivrednika je ključna borba za nas, ali je i deo slagalice globalne borbe za spas naše planete od kapitalističke pohlepe, pohlepe koja brine samo o profitu nekolicine, i izvršni direktori Rio Tinta su među tim nekoliko, dok je milionima ili milijardama ljudi uništena zemlja, gladni su i beskućnici. Jer ovo je realnost današnjeg sveta - poručila je ona i zaključila:

- Isto tako želim da kažem da će svaka vlada koja zameni Vučićevu vladu u Srbiji biti podjednako izložena ogromnom pritisku globalnog kapitala da prodaje naše resurse. Jedini način da se na kraju pobede ove globalne ajkule je da izađu iz njihove igre i njihovog sistema. Da imamo sistem koji umesto toga ulaže u društvo, da brine o običnim ljudima i životnoj sredini. Ovakav sistem za nas nije novost, dozvolili smo da se jedan takav sruši pre nekoliko decenija, ali možemo ponovo da ga izgradimo i da ga izgradimo mnogo bolje - rekla je Glavardanov okupljenima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati