Društvo i ekonomija

Direktno.rs

03. 01. 2022. 15:51 21

Blokade i sledeće subote: "Bunt će da traje do izbora"

Blokade širom Srbije koje su počele u 13 časova upravo su završene, a blokirana je na kratko bila i Gazela. Savez Ekoloških Organizacija Srbije - Znamo da ne damo (SEOS) poručio je: „Tu smo da se borimo i ne damo ono što je naše dok Rio Tinto ne ode iz Srbije”.

Jedan od organizatora ekoloških protesta Miran Pogačar pozvao je demonstrante koji su šetali ulicama Novog Sada da se u subotu organizovano upute u Loznicu i pruže podršku meštanima Nedeljica.

Dobar deo građana aplaudirao i da je to konkretizacija protesta rekavši da će, ukoliko se ništa ne promeni biti radikalizacije.
Arhitekta Dragoljub Bakić izjavio je za N1 na blokadi u Preljini da je "narod krenuo u bunt, a taj bunt će da traje do izbora".

- A onda će glavni bunt da bude 3. aprila, tada se više neće pitati vlast šta su njihovi sledeći koraci, nego će narod da kaže šta je sledeći korak, jer politika mora da brine o javnom interesu - kaže Bakić.

Na uglu Partizanske i Temerinske u Novom Sadu došlo do još jedne provokacije kada je vozač pokušao da automobilom prođe kroz građane, ali su ga oni u tome sprečili.

Novosađani su inače krenuli u veliku šetnju ulicama, a prvo je umalo došlo incidenta kada su vozači automobila krenuli na okupljene na raskrsnici, ali su ih demonstranti zaobišli i nastavili svojim putem.

Oko sto Užičana, saobraćaj ka Zlatiboru i Beogradu, blokiralo je na užičkom Ložioničkom mostu. Blokada je trajala oko sat vremena, nakon čega su se okupljeni građani razišli, a saobraćaj koji je na ovom putnom pravcu danas intenzivniji nego inače, ponovo je uspostavljen.

Blokirana je bila i Gazela u Beogradu,  koju je oko stotinak građana, za razliku od ostalih lokacija blokiralo na samo desetak minuta.

Blokiran je bio i most u Šapcu. Tu je, kako javlja reporter N1, stotinak građana. Došlo je i do manje rasprave između vozača automobila, jedne žene i okupljenih. Ona je odustala od prolaska nakon manje verbalne rasprave. 

Na ulice su u velikom broju izašli i Novosađani koji su blokirali raskrsnicu kod Futoške pijace tačno u 13 časova, kako je i bilo najavljeno. A blokirana je i u Beogradu Gazela.

U Preljini kod Čačka počela je blokada puta i više desetina Požežana i Kosjeraca sada je u Pesku blokiralo magistralne saobraćajnice ka Požegi, Kosjeriću i Valjevu. Blokada će, kako kažu učesnici, trajati do 16 časova.

Lokacije za koje se zna gde će biti blokade su: Gornje Nedeljice – Brezjak, Novi Sad – raskrsnica kod Futoške pijace, Požega – put Požega/ Kosjerić u mestu Pesak, Užice – Zlatiborski put kod Ložioničkog mosta, Preljina – kod pešačkog mosta, Šabac – novi most na Savi, London – ispred kancelarije Rio Tinto, Vrnjci – kružni tok, Vrbas – kod Vitala.

Kako su iz SEOS-a već najavili, prvo će blokirati puteve na tri sata, a posle i duže i šire, sve dok, kako su istakli, predsednik Srbije ne povuče Uredbu i ne skloni Rio Tinto iz Jadra i Srbije.

- Nama nema nazad, a ni svima vama, jer Srbija je jedino što nam je ostalo. Mi nismo političari, već običan narod koji ne želi rudnike litijuma u svojoj blizini. Stanite uz nas da budemo narod dostojan svojih predaka. Do pobede - naveli su u nedavnom saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati