Društvo i ekonomija

Direktno.rs

03. 01. 2022. 06:00 69

Kako smo od Milunke Savić dospeli do Ane Brnabić

Pričati priču o Milunki Savić znači reći istinu o srpskom društvu, ali danas priča o našem društvu nažalost znači i živeti u istom vremenu sa predsednicom Vlade Anom Brnabić.

Priča o srpskom društvu danas je priča kako smo od  "Jovanke Orleanke", kako su Milunku Savić nazvali Francuzi, i najodlikovanije žene u istoriji ratovanja došli do Ane Brnabić koja ne ume da sastavi smislenu rečenicu.

Godine 1912. Milunka je odsekla kosu, zategla grudi, obukla muške pantalone i prijavila se za rat, pod imenom Milun Savić, na jednom od mobilizacijskih mesta u Beogradu. Postala je vojnik Drinske divizije, koja se borila na makedonskom ratištu.

U Drugom balkanskom ratu ranjena je u grudi u bici na Bregalnici. Ranjavanje nije zaustavilo njen ratnički put, jer se već 1914. godine, Srbija našla u jednoj od najtežih situacija u svojoj istoriji, pred rat sa moćnim Austrougarskim carstvom. Vojvodi Putniku je rekla: "Vojvodo, hoću pušku!" i ušla u sastav najelitnijeg Drugog puka srpske vojske "Knjaz Mihailo", tzv. Gvozdenog puka.

Milunka se istakla kao bombaš u Kolubarskoj bici. Tu je, za višestruko herojstvo, dobila Karađorđevu zvezdu sa mačevima. U jesen 1915. godine u Makedoniji je teško ranjena u glavu i tako povređena se povlačila preko Albanije. Posle nekoliko meseci oporavka vratila se na Solunski front, gde je učestvovala u bitkama, na leto i jesen 1916. godine. Tu se istakla u bici na Kajmakčalanu, kada je „gvozdeni puk“ bio priključen 122. francuskoj kolonijalnoj diviziji. Tada je zarobila 23 bugarska vojnika.

Uprkos ratnim zaslugama i najvišim savezničkim priznanjima, pred Milunkom Savić, nakon rata, nalazile su se decenije mučeništva, poniženja i siromaštva. Odbila je ponudu Francuza da se preseli u Francusku, gde bi bila stambeno i materijalno obezbeđena. Milunka Savić je odlučila da ostane, odabravši da živi u anonimnosti i bedi, zaboravljena od svoje države kojoj je toliko dala.

Brnabić nam je, sa druge strane, dala bezbroj lapsusa koje "ne možemo da razumemo, jer kako da razumemo" i sebi prigrabila vilu Jovanke Broz koju je komplet renovirala novcem građana Srbije. Premijerku ćemo pamtiti i po tome što je firma njenog brata dobila par državnih tendera sa višemilionskim iznosima.

Pamtićemo Brnabić i po tome što je sluga bahatog naprednjačkog režima, po vređanju novinara, umetnika i svih koji se drznu da razmišljaju drugačije od njenog vođe i iskažu kritičko mišljenje. Pamtićemo je kao predsednicu Vlade koja je iznedrila nebrojeno mnogo afera, za koje će neko valjda u budućnosti i odgovarati.

Anu ćemo pamtiti i po tome što je dovela Rio Tinto u Srbiju i još po mnogo čemu, lošem, naravno. A nadajmo se da će Brnabić nakon aprilskih izbora, zajedno sa svojim šefovima i slugama, otići zauvek u istoriju i da će nam budućnost doneti ljude poput Milunke Savić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 69

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati