Društvo i ekonomija

Direktno.rs

24. 12. 2021. 11:44 13

Ko je pre 25 godina na kontramitingu ubio Peđu Starčevića?

Na današnji dan se navršava tačno 25 godina od kada je Slobodan Milošević zakazao kontramiting svojih pristalica tokom tromesečnih demonstracija opozicije zbog izborne krađe i time doveo zemlju na ivicu građanskog rata. Navršava se i 25 godina od surovog ubistva Predraga Peđe Starčevića, demonstranta koji je 24. decembra 1996. godine, kao i desetine hiljada drugih građana mirno protestovao tražeći da se ispoštuje volja građana i pobeda opozicije u Beogradu i tridesetak gradova i opština širom Srbije.

Peđa je preminuo u Urgentnom centru, žestoko prebijen, a usled „iskrvavljenja prouzrokovanog rascepom slezine od udaraca tupim kobasičastim predmetom“, kako je tačno navedeno u obdukcionom nalazu. Svi građani Srbije, koji su u to vreme protestovali na ulicama, dobro se sećaju tih tupih kobasičastih predmeta, jer su ih mnogi osetili i na svojim leđima. Peđa nije imao sreće da ih preživi. Toga dana, ubijen je prvi put.

Drugi put su ga ubili 2012. godine, kada su se na vlast ponovo vratili isti oni koji su za njegovo stradanje i bili odgovorni. Peđa nije protestovao samo protiv diktatora Miloševića, koji je uništio mladost nekoliko srpskih generacija. Bunio se i protiv njegovih lakeja, satrapa i vodonoša, raznih Dačića, Vulina, Šešelja, Nikolića i Vučića, koji su svako za sebe, u svojim malim životima i tada pokušavali da otkinu krupnije parče kolača za sebe. A eto, svi oni su opet tu. I opet ruše naše živote i proteruju našu mladost.

Sadašnji sveznali predsednik svako malo u javnim nastupima spominje ubistvo Šešeljevog pristalice Ranka Panića 2008. godine, pri tome potpuno zanemarivši i potisnuvši smrt drugog čoveka - njega vlast ne spominje. Svi beogradski mediji, pod komandnom palicom tadašnjeg-današnjeg režima, na sve načine su pokušavali da prikriju i zataškaju tu smrt. Ali nisu uspeli. Možda bi bolje bilo da se Vučić i za smrt Ranka Panića obrati svojim sadašnjim lakejima, jer su batinaše sa kobasičastim predmetima od 2008. pa do danas, uvek predvodili i organizovali njegovi ljudi, od Dačića, preko Stefanovića pa do Vulina. Stoga i ne čudi što Peđino ubistvo do dana današnjeg nije istraženo, a ubice su ostale nekažnjene i na slobodi, verovatno samo sa višim činovima.

Zato, nikada više ne smemo dozvoliti da se na našim ulicama tupi kobasičasti predmeti u rukama bezobzirnih ljudi podižu na narod. Ni pod kojim izgovorom. Ni po čijem naređenju. Ni jedan Peđa više ne sme da strada zbog nečijih bolesnih ambicija.

A današnji predsednik, koji kaže da zna sve, o svemu i o svakome, mogao bi da obavesti javnost ko je ubio Predraga Peđu Starčevića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Pazi prste!

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati