Društvo i ekonomija

Direktno.rs

16. 12. 2021. 22:35 5

Jagodinci rekli NE rudniku litijuma u Pomoravlju

Nekoliko stotina građana i ekoloških aktivista protestovalo je večeras na gradskom trgu u Jagodini protiv otvaranja rudnika litijuma u Pomoravlju.

Skup pod nazivom "Nećemo rudnik litijuma u Pomoravlju" organizovali su Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i jagodinska grupa građana "Eko Brigada".

Ivana Pantelić iz Eko Brigade rekla je da je to miran protest kojim žele da iskažu nezadovoljstvo i protivljenje iskopavanju litijuma, ne samo u Jagodini, već i u celoj Srbiji.

- Pošto trenutno postoji više lokacija na kojima se istražuje litijum, to je Loznica, Rekovac, Dobrinja, Vranje, Pranjani, Prijepolje i verovatno ima još lokacija za koje mi ne znamo. Ovaj protest je način da mi iskažemo nezadovoljstvo prema tome, da kažemo da ne želimo istraživanje litijuma i rudarske kompanije u našoj zemlji - rekla je Pantelić.

Marica Živanović Poljo iz organizacije "nEko brine za Levač" ocenila je da su Jagodina i Levač neraskidivo povezani, a da ih je povezala "zajednička muka".

- Muka koja se nalazi ne samo na našim teritorijama, već na području cele Srbije. Videli ste da su mnoga područja dobila licence za istraživanja i to je jako zabrinjavajuće - naglasila je Živanović Poljo.

Ona je istakla da je stanovništvo Levača i Rekovca izvšilo pritisak na lokalnu vlast da u Skupštini opštine odbornici progovore o tom problemu i da krenu u izmene i dopune Prostornog plana opštine Rekovac, kojima bi se zaustavila istraživanja i eksploatacije litijuma na toj teritoriji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati