Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

07. 12. 2021. 18:57 3

"Vučić dužan da vrati Zakon o eksproprijaciji"

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je gostujući na televiziji N1 da je u slučaju aktuelnog donošenja Zakona o eksproprijaciji "zbog očiglednog nepoštovanja procedure, Vučić dužan da vrati taj zakon, a da Vlada Srbije treba da organizuje nakon toga ozbiljnu javnu raspravu o njemu". Govoreći o protestima koji su održani u našoj zemlji, on je ocenio da su "očekivani". "Građanska neposlušnost je fenomen koji je prisutan širom sveta. Svuda se građani dižu, često iskazuući neposlušnost i kršeći neke zakone, da bi ukazali da veće nepravde u nekim drugim zakonima", istakao je Šabić.

- Nakon najave (vezane za Zakon o ekspropijaciji) koje je predsednik Vučić izrekao u Gornjim Nedeljicama, oglasila se Vlada, oglasio se i ministar Mali, pa nam je objasnio da oni pripremaju neki novi Predlog zakona. Ja mislim da je to u najmanju ruku neozbiljan i neodgovoran postupak. Teško je naći nešto u uporednoj zakonodavnoj praksi. Ja ne znam šta oni menjaju. Da li menjaju stari zakon, koji su već promenili, Predlogom koji je već izglasan u skupštini, a koji predsednik još nije proglasio, ili žele da promene zakon koji je izglasan, ali samo u slučaju da ga je predsednik vratio jer je odbio da ga potpiše - kaže Šabić.

Prema njegovim rečima, sve to je sa proceduralnog stanovišta, "krajnje neozbiljno".

- Još je iritantnije što je taj odnos i neshvatljiva lakoća kojom se oni odnose prema tom zakonu. Tu je u fundamentu ograničavanje ili oduzimanje svojine, jednog od fundamentalnih ljudskih prava… - rekao je on.

Ocenjuje da je zakon "jako loš i da je sa razlogom izazvao žestoke reakcije stručne i šire javnost".

Ukazuje da je kod ovakvog zakona predlagač dužan da organizuje javnu raspravu.

- Oni to nisu uradili. Dakle, prekršili su zakon, i prekršili su poslovnik Vlade Srbije u kom stoji ta ista obaveza. Nakon toga su naišli na žestoke rakcije, i sada nam opet pripremaju neki papir, ili šta već, opet bez javne rasprave. Po drugi put krše zakon željama predsednika - upozorio je on.

Nedopustivo da premijerka lepi etiketu "fašista" ljudima koji protestuju

Dodaje da ne zna kakvo rešenje predsednik Vučić ima na umu, ali napominje da je jedino rešenje koje bi bilo u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsedniku je da predsednik "ako ne zbog drugih razloga, onda zbog nepoštovanja procedure, vrati taj zakon, a Vlada Srbije da organizuje javnu raspravu", rekao je Šabić.

Ocenjuje da uprkos najvama iz vrha vlasti, taj zakon nije obavezan da se donese do Nove godine, "osim ako nekome nije obećano ili u slučaju da je potrebno brzo da se realizuju neki ciljevi".

- NIje slučajno što veliki deo javnosti to povezuje sa drugim zakonom, Zakonom o referendumu i vezuje sa Rio Tintom. Dakle, polazi se od pretpostavke da su oba potrebna za slučaj da narod izrazi svoju volju i da pusti Rio Tinto da radi to što je, očigledno, od strane vlade dogovoreno. Za to će trebati referendum. A očigledno je da je za eksproprijaciju ili za efikasnost, potreban ovaj drugi zakon - kaže Šabić.

Govoreći o protestima koje su izazvala sporna dva zakona, on kaže da nezadovoljstvo građana uopšte nije čudno, kako to vlast želi da predstavi.

- Nedopustivo je da premijerka lepi etiketu "fašista" tim ljudima. Građanska neposlušnost je fenomen koji je prisutan širom sveta. Svuda se građani dižu, često iskazuući neposlušnost i kršeći neke zakone, da bi ukazali da veće nepravde u nekim drugim zakonima - istakao je Šabić.

Zaključuje da su dva problematična zakona "samo deo podugačkog lanca očajno loših zakonodavnih poduhvata naše vlade".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati